PUBLICITAT

Andorra la Vella

1.534 electors poden exercir el vot al consolat lusità a Andorra

Entre avui i demà els residents poden escollir al successor de Cavaco Silva

Per JOSEP ROMERO

Una persona exercint el seu dret de vot al consolat de Portugal a Andorra.
Una persona exercint el seu dret de vot al consolat de Portugal a Andorra. | TONY LARA
Només 1.534 portuguesos censats, d’un col·lectiu on hi ha més de 10.000 residint a Andorra, tenen dret a poder votar a les eleccions presidencials que tenen lloc aquest cap de setmana. El consolat honorari de Portugal, situat en el carrer Prat de la Creu número 59 de la capital, obrirà les seves portes com a centre electoral avui, entre les vuit del matí i les set de la tarda, i demà diumenge, de vuit a vuit. 
 
El cònsol honorari, José Manuel da Silva, ha fet una crida a la participació a tota la població d’aquell país que tradicionalment al Principat no acostuma a anar a les urnes. En la darrera cita electoral de fa cinc anys, només un centenar de persones van exercir aquest dret. 
 
SET CANDIDATURES/ Els portugessos  hauran d’escollir el un nou president de la República Portuguesa. L’actual cap de l’estat, Anibal Cavaco Silva, conclou el seu mandat.
Hi ha set candidatures presentades, però són cinc les que jugaran un paper determinant. El bloc de centre dreta ha estat capaç, després de moltes especulacions, de formar una única candidatura, la de l’exministre Marcelo Rebelo de Sousa. Veterà de la política portuguesa, surt amb avantatge perquè s’ha fet popular com a periodista i comentarista de l’actualitat. Milita al Partit Social Demòcrata. Tot apunta que  passarà a la segona volta i serà, molt probablement, el candidat més votat.  
 
L’esquerra es presenta dividida. El PS, en el govern, no es pronuncia oficialment a favor d’un candidat perquè en té dos que provenen del seu entorn: l’exministra María de Belem Roseira i António Sampaio de Nóvoa, rector honorífic de la Universitat de Lisboa. 
 
Aquest darrer és un independent que ha aconseguit el suport de tres expresidents, Mario Soares, patriarca del socialisme portuguès, Jorge Sampaio, qui fou també alcalde de Lisboa, i el general Ramalho Eanes, que va formar part de la Revolució dels Clavells. 
 
La resta de candidatures no tenen masses possibilitats però si poden ser decisives si cap dels que es presenten no arriba al 50% dels sufragis i, per tant, s’hauria de celebrar- una segona volta de les eleccions, el 14 de febrer. 
 
CINC ANYS DE MANDAT/ A Portugal, el president de la república és elegit per un mandat de cinc anys i pot ser reelegit un cop. No té funcions executives, però tampoc és una figura cerimonial. El cap d’Estat disposa d’atribucions d’arbitratge importants i pot dissoldre l’Assemblea de la República en alguns casos. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT