Vitoria

Bourousis no dóna opcions

El somni de la Copa s’esvaeix al Fernando Buesa Arena, on el millor jugador de la Lliga Endesa impedeix al MoraBanc arrodonir una primera volta que no deixa de ser il·lusionant

Shermadini intenta aturar el grec Bourousis (que va acabar sent l’MVP de la jornada 17), ahir en un atac del Baskònia al Fernando Buesa Arena. | ACB Photo / I. Martín
Ioanis Bourousis, el millor jugador de la Lliga Endesa, no va concedir la mínima opció al MoraBanc Andorra de lluitar pel triomf. El tren de la Copa se li escapa al MoraBanc Andorra per culpa d’un pivot grec de 210 centímetres que va aconseguir el seu rècord de punts aquesta temporada, a més de 7 rebots i 6 assistències que li van atorgar un 40 de valoració en 21 minuts i 10 segons. Unes estadístiques tan completes que només José Antonio Paraíso al 2009 havia estat capaç de millorar en tota la història de la millor lliga d’Europa.

També va perdre l’Unicaja, mentre que Bilbao i Fuenlabrada sí que van guanyar, per tant seran aquests dos els que finalment seran a la Corunya del 18 al 21 de febrer juntament amb València, Barça, Baskònia, Mardid, Gran Canària i Obradoiro en qualitat d’organitzador.
L’equip tricolor, amb tot, va morir matant. Perquè Shermadini i Stojanovski, els que millors números van tenir a portant 39 dels 83 punts dels tricolors, van liderar l’atac dels de Joan Peñarroya des del primer minut marcant un ritme que els locals, encara assaborint el gran triomf de dijous contra un totpoderós de l’Eurolliga com és el CSKA de Moscú, no eren capaços de seguir. Així que Velimir Perasovic es va veure obligat a demanar temps mort superat el setè minut de joc i amb un 13-19.

UN ‘DÉJÀ VU’ A LA INVERSA / A partir de llavors, va passar exactament el mateix que el MoraBanc havia viscut al Poliesportiu contra el Sevilla però ara com a víctima. El Baskònia va transformar-se, va concentrar totes les pilotes en la pintura amb Bourousis i Shengelia, i van passar per sobre dels tricolors amb un parcial de 12-2 que tancava el primer quart amb un 25-21. I el grec continuaria el seu recital amb 11 punts en els primers cinc minuts del segon acte per fregar la barrera dels deu al minut 16 (41-32), un avantatge que es mantindria fins el descans (52-43).

La represa va perllongar l’intercanvi de cops amb què s’havia tancat el segon periode fins que Bourousis va decidir deixar el MoraBanc a la vora del precipici. A partir del minut 24 que el grec va anotar el 59-48, va tornar a protagonitzar uns moments memorables, dominant als taulells d’ambdues cistelles, capturant rebots ofensius, defensius, i un recital de cistelles de tots els estils:  esmaixades, mitja distància i fins i tot un triple que feia pujar el 73-58 al minut 28 davant un MoraBanc que cada vegada que s’intentava apropar a menys de vuit punts, rebia rèpliques doloroses, que anaven desgastant la seva moral a poc a poc. Ho havia fet Navarro i Bogdanovic des del triple, però en les dues ocasions Darius Adams va respondre amb canastes de cinema en les següents accions. Amb un preocupant 80-62, després d’un final en el qual els locals van jugar a plaer i els entreava tot, es va tancar el tercer quart.

LA FE DE JONES I STOJANOVSKI / Aquell resultat, en condicions normals hauria estat definitiu però no va ser així perquè l’equip de Peñarroya va tenir fe en la remuntada i cert és que no ho va aconseguir, però sí va ser capaç de reanimar un partit que estava mort, perdent de 18. Jones a la pintura i el canell d’Stojanovski van anar retallant distàncies fins posar-se 84-76 a poc més de tres minuts per al final. Hi havia partit.

TEMPS MORT DE PERASOVIC I SENTÈNCIA / El Baskònia havia vist la cua del llop, així que Perasovic no va dubtar a demanar temps mort i donar entrada a un Bourousis que no havia jugat encara en tot el darrer quart i que, si el marcador no s’hagués igualat tant, no hauria tornat a sortir. Però va ser  reanudar el joc i en un minut Tillie, amb una esmaixada i un triple, va acabar amb qualsevol possibilitat de remuntada i també amb el somni tricolor de la Copa.

L’ÚLTIM COP DE CUA, DE PINO / Pino, que va ser al parquet els darrers deu minuts després de no arribar al minut en el cúmul dels tres primers quarts, va endollar un triple quan s’entrava en el penúltim minut de joc que tornava a apropar en el marcador als de Peñarroya (89-81) però el discurs que els locals, desesperants, van tornar a dir la seva: en la següent acció, un Bourousis vigilat per tots els costats, va assistir a Causeur, sol des del 6,75, i l’escorta francès no va perdonar.

El MoraBanc va fer bé en gastar el mínim de temps en la següent possessió però el triple de Pino aquesta vegada va tocar ferro. S’havia intentat de totes les maneres, però ja no hi havia temps material per remuntar i per si hi havia dubtes, James culminar el torn dels locals d’atacar amb un altre triple. Ara sí, definitiu. No hi ha Copa, però això no treu que la primera volta dels tricolors hagi estat il·lusionant.