PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El ‘cas Mercuri’ sobrevola el passat del president d’Andorra Airlines

El Govern assistirà dimarts a la presentació al Principat de la companyia que encapçala Jorge Soriano

Per RAFA MORA

Andorra Airlines va anunciar dijous que operarà des de l’aeroport de la Seu d’Urgell i que connectarà el territori pirinenc, i per tant l’andorrà, amb algunes ciutats europees. Això ha aixecat grans expectatives no només en el sector privat, sinó també en el públic, però també han sorgit algunes veus crítiques en veure qui hi ha al darrera. La pròxima setmana es presentarà oficialment la companyia en territori andorrà –dimarts 2 a les 11.00 al Centre de Congressos d’Andorra la Vella–, i hi estan convidats a l’acte dos ministres, el d’Administració Pública, Transport i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i el de Turisme i Comerç, Francesc Camp. Al darrera d’aquesta iniciativa privada hi ha la persona de Jorge Soriano, imputat al cas Mercuri que va sacsejar la política municipal de Sabadell, i actual president i director general d’Andorra Airlines. 
 
El passat de Soriano és fosc. El seu nom estava vinculat a la trama de corrupció del cas Mercuri i entre els càrrecs hi són tràfic d’influències o prevaricació, dels quals ell sempre es va defensar. El 27 de novembre del 2012 va esclatar tot amb la mobilització a gran escala per part dels Mossos d’Esquadra. Aquell dia les forces policials catalanes es van presentar a casa seva i la van escorcollar, va ser detingut i posat a disposició del jutge Ramón González, i del fiscal anticorrupció, Fernando Bermejo. Finalment, va ser posat en llibertat amb mesures cautelars.
 
Soriano va ser portaveu del Partit Popular a l’ajuntament de Sabadell. La polèmica el va perseguir quan va donar suport a l’alcalde socialista, Manuel Bustos (PSC, 1999-2013), entre el 2007 i 2011, però el seu període com a portaveu popular, això és entre 2003 i 2011, va ser l’epicentre del terratrèmol. Precisament durant aquest període és en el qual els mateixos Mossos d’Esquadra el van acusar d’acceptar suborns a canvi de concessions d’obres, cosa que ell negava en una entrevista concedida al mitjà digital www.isabadell.cat el novembre del 2013, just un any després de l’esclat del cas. «Mai no he cobrat cap quantitat de cap empresari per obtenir concessions a Sabadell», afirmava en exclusiva per al mitjà de comunicació català. En aquesta mateixa entrevista, per contra, sí reconeix haver acceptat alguns pagaments concrets, que justifica.

De fet, el cas encara és obert, i els judicis han de continuar. Ara, la situació ha anat evolucionant amb la celebració d’algunes vistes, però hi ha causes encara obertes que no estan explicades, i algunes d’elles apunten a Soriano. De moment, no hi ha notícies, excepte que el mateix ajuntament va anunciar el passat octubre que es presentarà com a acusació popular.

L’objecte d’Andorra Airline Flights Societat Limitada / Andorra Airline Flights SL és una empresa amb l’objecte de realització de totes les activitats i operacions de transport aeri regular i no regular amb aeronaus i helicòpters de persones, maletes, mercaderies, passatgers, carga o correu. Té un capital social de 15.880 euros, i la seva seu és a Sant Quirze del Vallès. Hi surten dos empresaris: Jorge Soriano i Heloísa Oliveira, nomenada administradora solidària el passat 23 de novembre.
 
Jorge Soriano es presenta en Linkedin com a CEO d’Andorra Airlines i Andorra Helicopters, a més d’assessor i consultor en el sector privat i polític. Va ser president local, vicesecretari comarcal i regidor d’ajuntament des del 2000 al 2011, i anteriorment va formar part de diferents empreses. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT