PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Per Carnestoltes, totes les bèsties van soltes

Les parròquies celebren la diada de Carnaval, començant pels més petits que amenitzen els carrers del Principat amb les rues i les disfresses

Per ESTEFANIA GRACIA

Un grup d'infants disfressats de jugadors de rugbi a Santa Coloma, ahir.
Un grup d'infants disfressats de jugadors de rugbi a Santa Coloma, ahir. | EMILIO PRENAS
Per Carnestoltes, totes les bèsties van soltes. Aquesta és una dita popular que, si més no, confraternitza amb la realitat. I és que els més menuts van estrenar ahir la festivitat –tot i que durant la setmana les escoles ja s’han encarregat de recordar que el Carnval s’apropava– pels diversos carrers del país. 
 
Així, corrent com petits jugadors de rugbi o saltant i fent cabrioles com els conills. Les rues es van composar d’infinitat de disfresses que van donar color i van amenitzar la jornada amb música distesa, cantarelles aquí i allà i centenars de curiosos que no es volien perdre l’espectacle que tot just acaba de començar. 
 
I és que sí, en tenim per uns dies; rues, tallers, activitats, entreteniment... tot un seguit de distraccions que s’immisciran en el nostre dia de quotidianitat fins dimecres de cendra, quan el pobre Carnestoltes serà cremat i haurà de veure finalitzada la seva disbauxa i diversió. Tot això mentre els ciutadans, a boca de carro, ho celebren amb una gustosa sardinada. Ai Carnestoles el que et perds!
Rues a les parròquies
 
Les parròquies del principat han preparat de tot i més perquè petits i grans no deixin passar l’oportunitat de ser altres personalitats per un dia. Hi ha qui es decanta per un personatge famós, un altre que treu la seva part més ferotge i es vesteix d’animal, o fins tot algú que li passa pel cap inventar-se un nou ésser que ni ell mateix coneix.
 
Com sigui, ningú es quedarà sense lluir la seva disfressa. D’aquesta manera, Sant Julià ha preparat una gimcana, coreografies i un pregó d’obertura, un element que a cap parròquia pot faltar! Per la seva part, Andorra la Vella ha decidit representar danses, i com no, penjar el Carnesoltes, un altre fet que per a res es pot oblidar. 
 
Tanmateix, Escaldes-Engordany ha apostat per amenitzar la festivitat amb una calçotada popular, teatre i la subhasta dels Encants. La Massana ha preferit fer un taller de màscares i cinema pels més petits. I Ordino? Ens oferirà un brou i carn d’olla típica de Carnaval. Pel que fa a Encamp, el comú ha decidit fer activitats diverses per als més petits, i com ja es tradició, mostrar la història de la parròquia amb el tant il·lustratiu ball de l’Óssa. Canillo, en canvi, s’ha decantat més per fer la matança del porc i un festival infantil amb coca i xocolata per a tots. 
 
Però si voleu descobrir molt més d’aquesta festivitat, caldrà que us poseu les vostres millors gales, deixeu la vergonya a un costat i gaudiu amb la innocència dels menuts, que s’encarreguen de donar vida a aquestes celebracions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT