PUBLICITAT

ENCAMP

Els comuns usaran el saig fins que no funcioni l’Orcand

La reforma de la Llei de finances comunals encara es pot allargar dos anys

Per E. J. M.

Imatge de la reunió de cònsols celebrada ahir a Encamp.
Imatge de la reunió de cònsols celebrada ahir a Encamp. | COMÚ D'ENCAMP
Tot i que no fa massa que els comuns declinaven utilitzar la figura del saig per executar els cobraments pendents, ara no ho descarten, almenys fins que no comenci a opera l’Orcand, l’organisme de recaptació comunal que no està previst que funcioni fins a principis del 2017, un any després del previst.

Els cònsols, reunits ahir a Encamp, van parlar sobre el règim transitori d’execució forçosa d’actes administratius. La Batllia té pendents 82.000 expedients procedents dels comuns, que ara els haurà de retornar perquè les administracions parroquials els executin mitjançant l’Orcand. Els comuns, però, han demanat al president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, que els dossiers que estiguin a punt de caducar es quedin a la Batllia. El cònsol portaveu, Jordi Torres Arauz, d’Encamp, va puntualitzar que els comuns volen que la Batllia executiu els expedients que caducaran abans d’acabar el 2016. «Al maig entrarà en vigor la llei del saig i ens permetrà començar l’execució d’expedients». Amb tot, Torres va matisar que no tots els comuns optaran per utilitzar el saig, sinó que «algun comú també pot optar per fer-ho des del seu departament jurídic».

Quant al funcionament de l’Orcand, el cònsol encampadà va explicar que «els estudis tècnics estan quasi acabats», mentre que encara estan pendents de rebre tots els informes jurídics, que suposaran la modificació de la Llei de bases de l’ordenament tributari i la Llei de finances comunals. A l’abril, els comuns tindran llest el text referent a les modificacions de la llei de bases, que s’entrarà a tràmit parlamentari. El procediment al Consell General fins que s’aprovi es pot allargar fins a finals d’any.

Quant a la reforma de la Llei de finances comunals, a la reunió d’ahir també hi assistir la Secretària d’estat de Relacions Institucionals, Consol Naudi, amb la qual van detallar les pautes a seguir a l’hora de redactar els canvis al text normatiu. La metodologia de treball consistirà en seguir les pautes, punt per punt, començant pel cens, seguint per la llei electoral i els punts successius. L’elaboració de la proposta de modificació de llei es pot allargar dos anys.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT