PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Quan barrejar cultura i manualitats esdevé tot un encert pels més petits

Sota la premissa de la diversió, els ‘Dissabtes d’art al CAEE’ és una cita pedagògica on els infants andorrans estreten relacions amb l’art

Per ivan álvarez

Un munt de retoladors, llapis de colors i material escampats per una taula.
Un munt de retoladors, llapis de colors i material escampats per una taula. | Tony Lara
Tornar a sentir aquella barreja d’olors dels llapis de colors, la cola per enganxar i els retoladors, transporta a qui signa, i a qualsevol, a la infantesa de cop. Els veritables protagonistes, però, són els nens de 6 a 11 anys que gaudeixen un cop mes dels Dissabtes d’art al CAEE, una proposta d’oci per descobrir l’art sota la premissa de la diversió, una cita amb la pedagogia i la cultura pels més petits i que fa uns dies van dedicar a l’artista Víctor Nunes. 
 
Per ells és un dia especial. Després de sentir les explicacions de la Montse i la Maria, s’endinsen en un món nou i descobreixen autors i formes de fer art que, de ben segur,  sabran recordar i relacionar amb el pas dels anys. Durant tots aquests dissabtes –ja s’han celebrat deu edicions– els nens han pogut aprendre  sobre la vida i miracles de genis com Salvador Dalí, han pogut descobrir la prehistòria, s’han apropat al llenguatge artístic del còmic i dissabte passat van treballar bocabadats amb la imaginació de Nunes. 
 
Entre pipes, pinces, closques, taps de suro, taps d’ampolles de plàstic reciclables, rialles i colors, els 18 nens que van participar en aquesta darrera trobada van poder fer art amb objectes quotidians sota la inspiració de l’artista i dissenyador brasiler. 
 
Una de les responsables dels Dissabtes d’art, la Maria, ens explica que en aquestes trobades «venen nens de totes les parròquies, no només d’Escaldes i estan obertes a tothom». Destaca que és una jornada «molt maca i veus que els nens no tenen cap tipus de barreres, s’atreveixen amb tot i tenen molta imaginació». Molts dels petits repeteixen i alguns, com és el cas del Juanjo, un dels més entremaliats, van participar dissabte per primer cop. «Entre els pares i entre els nens s’ho diuen i venen a veure què oferim», comenta la María. «Van fer una setmana de tallers pel Carnaval i, com a conseqüència d’això, es van afegir tres nens més», afegeix amb un somriure d’agraïment, 
Els treballs, a casa 
 
Un cop finalitza el taller, d’una durada de dues hores, els nens veuen satisfets el resultat de la seva imaginació i s’ho volen emportar a casa i així els pares poden veure i puguin tenir el dibuix, el collage o el treball físic per després poder explicar l’experiència. «Normalment, no ho fem, durant els dissabtes d’art, però per Carnestoltes sí vam fer una exposició amb tots els treballs i va agradar molt», comenta la María.
Acostar l’art als infants
 
La responsable del CAEE i historiadora d’art, Ruth Casabella, apunta que «aquest projecte ja fa deu anys que el fem, des que es va inaugurar el centre. Consisteix en preparar activitats pels infants per tal que descobreixin l’art, els moviments i les tècniques artístiques d’una manera amena i entretinguda». Casabella explica que «hem treballat de tot durant aquests anys. Picasso, Dalí, cultures africanes, Egipte o la Roma clàssica» i pel nens resulta tota una experiència.
 
La responsable recorda, també, el dia que es va tractar Gustav Klimt, el reconegut simbolista austríac i on els nens van treballar «sobre la tècnica del mosaic amb papers daurats» o un altre «de retrats on interpretaven el de cada infant seguint la inspiració d’algun artista. Hem fet moltes coses i temàtiques variades».
 
Casabella afegeix que la resposta dels nens als Dissabtes d’art del CAEE és molt bona perquè són activitats «diferents de les que fan a l’escola i es troben amb companys diferents i de vàries parròquies. En general les places s’omplen i hi ha capacitat per a 20 nens». La valoració és força positiva i la rebuda, notable. Fins i tot, el taller que es va dedicar a la prehistòria va tenir tan bona acollida que, assegura la responsable del CAEE que «les escoles ens l’han demanat i ha passat de ser un dissabte d’art a ser un taller ofert per les escoles i això ens omple d’il·lusió».
 
La propera trobada artística serà el 7 de maig i el pintor belga René Magritte acapararà l’atenció dels nens. Introducció al món dels somnis, de la màgia i del surrealisme. Un cop més, el CAEE posa els estris i els infants la imaginació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT