PUBLICITAT

BRUSEL·LES

El parlament europeu aprova l’acord d’intercanvi fiscal

La UE compta amb convenis similars amb Suïssa i Liechtenstein

Per EL PERIÒDIC

Imatge general de l’Eurocambra, a Brusel·les.
Imatge general de l’Eurocambra, a Brusel·les. | El Periòdic
El Parlament Europeu va donar suport ahir a l’acord amb Andorra ja signat al febrer per a l’intercanvi automàtic d’informació sobre comptes bancaris dels seus residents a partir de 2018, com a part de les mesures per combatre el frau fiscal.
L’acord, que va rebre 647 vots a favor, 29 en contra i 21 abstencions, entrarà en vigor el proper 2018 i inclourà informació recollida des de l’1 de gener de 2017. Segons va expressar l’Eurocambra, un comunicat dificultarà als ciutadans comunitaris amagar els seus diners en Andorra.
Totes dues parts van signar l’acord en 12 de febrer i la informació que s’intercanviarà no inclou només els ingressos, com ara interessos o dividends, sinó també els saldos en comptes i els ingressos derivats de la venda d’actius financers.
A més, el pacte garanteix que Andorra aplicarà mesures més estrictes, equivalents a les vigents a la UE des de març de 2014, i s’assegura que el Principat compleixi els estàndards globals sobre intercanvi automàtic d’informació de comptes financers promogut per l’OCDE.
Els principals objectius de l’acord persegueixen que les autoritats fiscals d’ambdues parts puguin identificar «de forma correcta i inequívoca» als contribuents que es tracti, administrar i fer complir les legislacions tributàries en situacions transfrontereres, avaluar les probabilitats que s’estigui cometent evasió fiscal i evitar investigacions ulteriors innecessàries.
La Unió Europea compta amb convenis similars amb Suïssa i Liechtenstein, alhora que ultima un altre amb San Marino i ha iniciat negociacions amb Mònaco.
Ahir a la tarda, en la seva compareixença posterior al Consell de Ministres, el titular de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va indicar que, un cop rebuda l’aprovació de l’Eurocambra, «ara serà el nostre parlament qui ho ha d’avalar, per tal que es pugi validar l’acord d’intercanvi d’informació automàtica que entrarà en vigor el 2018».
Cinca ja va recordar fa unes setmanes el procés i va assenyalar que primer era la rúbrica, que es va fer el novembre passat a Andorra, amb la presència d’una delegació de la UE. Després, ara fa un mes, es va fer la signatura a Brusel·les i el tercer pas  és el que es va produir ahir, amb la ratificació del Parlament. Ara, queda que el Govern entri l’acord a tràmit parlamentari perquè el Consell General el pugui ratificar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT