PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Baró considera que el pitjor de la crisi ja està a punt de superar-se

El conseller de DA diu que els resultats de PwC avalen la primera nota del FinCEN

Per E. J. M.

Ladislau Baró, en el Consell General
Ladislau Baró, en el Consell General | TONY LARA
El president del grup parlamentari demòcrata (GPD), Ladislau Baró, considera que la part «més punyent» de l’anomenada crisi BPA ja està gairebé superada. El conseller general de DA matisa que «quan Vall Banc s’incorpori al mercat financer i sigui comprada per una altra entitat, es restabliran els corresponsals, i es podrà donar per acabada una primera fase de la crisi BPA, la més complexa». 
 
Amb tot, Baró recorda que «el procés continuarà i hi haurà un camí judicial per recórrer, en què les parts afectades legítimament intentaran defensar els seus interessos, tant accionistes majoritaris com minoritaris, treballadors, clientela, el Govern, l’INAF, la UIF, etcètera». A més, «des del punt de vista mediàtic continuarem sentint opinions enfrontades, amb conformitat amb els interessos respectius», afegeix. 
 
Balanç d'un any difícil / Baró mira enrere i fa balanç de tot el viscut durant l’últim any, després que el FinCEN emetés la nota en què advertia que BPA actuava com una estructura blanquejadora de capital: «La dificultat era evident, no només per l’impacte que podia tenir sobre BPA sinó també sobre el conjunt de la plaça financera. La reacció de les institucions concernides va ser prou ràpida, tant per part de l’INAF com per l’activitat legislativa que va permetre la creació de l’AREB». El parlamentari demòcrata assegura que «s’han seguit els passos adequats». A dia d’avui, «un any després les coses estan raonablement ben encarrilades. Estem relativament a prop de la resolució definitiva de l’AREB per situar Vall Banc al mercat, i això obre unes expectatives força bones de cara a la clientela i espero que també per als treballadors», matisa Baró.
 
Quant a la segona nota del FinCEN, la que garanteix que BPA ja no suposa cap perill per a les finances, el conseller general diu que «avala el procés». Baró subratlla que «Andorra està acreditant la seva capacitat per poder superar» una crisi financera.
 
Finalment, Baró també valora l’informe final de PricewaterhouseCoopers (PwC), que revela que BPA tenia 923 clients sospitosos de blanqueig. «En volum de negoci és  una xifra significativa que permet constatar que, efectivament, dins de BPA hi havia una activitat presumptament derivada cap al blanqueig. En tot cas, confirma que l’alerta del FinCen tenia un cert fonament i que el procés posterior realitzat per les institucions andorranes s’ha fet bé». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT