PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els frescos fan les maletes

Patrimoni Cultural desmunta l’estructura de les pintures murals per portar-la a Aixovall

Per Esther Jover Martin

L’equip de Patrimoni Cultural treballa en el desmuntatge de l’estructura que conserva els frescos de Santa Coloma a l’antiga Sala d’exposicions del Govern, ahir.
L’equip de Patrimoni Cultural treballa en el desmuntatge de l’estructura que conserva els frescos de Santa Coloma a l’antiga Sala d’exposicions del Govern, ahir. | emilio prenas
Els frescos de Santa Coloma es tornen a mudar. Aquest cop, però, tornen al magatzem. L’enderrocament de l’antiga caserna de Bombers per aixecar l’edifici The Cloud fa desaparèixer la sala d’exposicions del Govern que, des del febrer del 2007, albergava l’estructura d’alumini que conserva les pintures murals de mitjans del segle XII. El periple de la joia romànica continua i, durant un temps indeterminat, es conservarà al taller de restauració de les dependències de Patrimoni Cultural, a Aixovall. El desmuntatge de la peça es va fer ahir, i el trasllat està previst per a dilluns que ve. Les pintures sortiran per on van entrar fa nou anys: per una paret lateral.
 
«Les pintures estan muntades una mica com un puzzle, que va idear el restaurador alemany buscant la forma de l’absis original, de manera que quan les pintures estiguessin exposades simulés la mateixa presentació i mides que la ubicació original», va explicar ahir la cap de l’Àrea de Béns Mobles de Patrimoni Cultural, Berna Garrallà.
 
Les pintures murals estan muntades sobre una estructura formada per nou peces, quatre de les quals contenen els frescos. De fet, el restaurador alemany va idear la peça perquè s’exposés al Museu Prussià, a Berlín, però l’Estat andorrà va comprar els frescos. «Hem hagut de revisualitzar el vídeo de quan ho vam muntar, l’any 2007, perquè el muntatge és molt savi, està molt ben pensat», va puntualitzar Garrallà. «El moment més delicat del desmuntatge és quan se separa la part de dalt de la part de baix», va admetre. «La manipulació de les peces s’ha de fer amb molta cura», va afegir.
 
A Aixovall ja esperen les pintures: «Hem agafat una sala que s’ha adequat expressament, amb control climàtic, de temperatura i d’humitat relativa, i amb la seguretat necessària perquè es conservin correctament», va explicar la cap d’Àrea de Béns Mobles. Mentre els frescos estiguin al magatzem no es podran visitar. De fet, mentre han estat a la Sala d’exposicions del Govern s’han pogut veure en comptades ocasions, quan s’han organitzat exposicions o una visita extraordinària.
 
Quan els frescos trobin el seu lloc definitiu, que es busca el més a prop possible de l’església de Santa Coloma, es tornarà a muntar l’estructura perquè «primer, el suport és fantàstic, i, segon, com menys intervenim sobre les obres millor, perquè en cada intervenció els fem córrer perill».
De moment, però, els frescos romànics de Santa Coloma tornen al magatzem. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT