PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes i Andorra la Vella busquen solucions en cas de forts aiguats

El comú és conscient del risc i treballa per assegurar i ampliar el subministrament d’aigua

Per Iván Álvarez

El cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, durant la seva visita a les obres del dipòsit de la Plana, el novembre passat
El cònsol menor d’Escaldes-Engordany, Marc Calvet, durant la seva visita a les obres del dipòsit de la Plana, el novembre passat | Tony Lara
La corporació d’Escaldes-Engordany és conscient del risc que pot suposar l’aparició de forts aiguats i ja negocia amb Andorra la Vella per buscar alguna solució d’emergència que faciliti assegurar i ampliar el subministrament d’aigua per la parròquia en cas de tall. La preocupació radica des d’ara i fins el mes de juny que és quan, en principi, podria estar en funcionament el primer dels dos dipòsits nous. «Si passa res d’aquí al mes de juny, podem tenir problemes». Són paraules del cònsol menor, Marc Calvet que va explicar que si el possible desgel a la zona de Claror on es van realitzar els treballs de contenció «va lligat amb pluges és possible que ens trobem més terbolesa de l’esperada a l’arribada de la captació».
La consellera del PS, Cèlia Vendrell, va expressar el seu neguit al mateix cònsol menor i va explicar que «ara, durant l’hivern, amb temperatures baixes tota la zona dels barratges que es van fer a Camp de Claror s’han gelat i hi ha neu per sobre». «Quan tot es fongui, les partícules i la sorra encara hi serà i si ve una pluja important, juntament amb el desgel, és possible que es torni a tenir terbolesa i, per tant, nous talls del subministrament», va lamentar.
Per tal de prevenir qualsevol contingència, s’està estudiant fer uns treballs, amb Capesa, que recollirà una sèrie de connexions puntuals amb la capital per «poder pal·liar els efectes d’un possible tall d’aquí al juny». 
Calvet va apuntar que el primer dels dipòsits nous s’espera que «al juny ja estigui en funcionament i, en principi, podria donar una relativa tranqui·litat per tenir més hores d’autonomia», ja que l’estocatge augmentaria en 2.500m3, que s’haurien d’afegir als 800 ja existents. Tot i això, el cònsol menor es va mostrar serè i va deixar clar que «si el desgel no és massa problemàtic no hauria de passar res, però, evidentment, cal estar previnguts».
 
Solució preventiva i provisional/ Per part seva, Capesa, la companyia que gestiona la xarxa d’aigües d’Escaldes, segueix treballant en aquestes intervencions. En relació al nou dipòsit que s’espera estigui disponible al juny per corregir qualsevol necessitat de subministrament, el president del consell d’administració, Eduard López Mirmi, va argumentar que la funció de la nova bassa serà, de moment, d’emmagatzematge. 
«El mes de juny, aquest primer nou dipòsit no estarà encara acabat però sí serà apte per omplir-se, va aclarir López Mirmi. En aquest sentit, s’espera que el 20 de juny estigui funcionant de forma provisional i es pugui omplir d’aigua tractada per aplicar una bomba submergida. Així, en el cas que hi hagi problemes de subministrament i el dipòsit de 800m3 s’exhaureixi amb relativa celeritat –tal i com va passar en les passades torrentades del juliol– es bombejarà aigua del nou dipòsit de 2.500m3 directament al de 800. D’aquesta forma es podrà comptar, en cas de necessitat i de problemes, amb un major subministrament gràcies a aquesta bomba provisional.
Pel que fa a l’ampliació de capital per abordar la construcció del segon dipòsit, d’un milió i mig d’euros, encara no hi ha data fixada per començar el procés, tot i que la intenció de Capesa és celebrar, el mateix dia, l’assemblea extraordinària del consell d’administració i l’ordinària, on han de presentar els comptes del 2015. La consellera Vendrell, en aquest sentit, va insistir en que «el temps ens acabarà donant la raó i, no sé dir-te quan, però el comú d’Escaldes acabarà per gestionar l’aigua i tenir el 51% de les accions, perquè és la tendència natural».
 
Nivells de terbolesa/ Tot i que les previsions de pluja durant d’aquests dies, ara mateix, no s’espera un canvi radical del nivell de terbolesa de l’aigua. Al tancament de l’edició, el nivell d’NTU, la unitat amb la què es mesura la qualitat de l’aigua i, per tant, la seva terbolesa, era d’un 0,2. Per entendre la situació s’ha de tenir en compte que, en la captació, el nivell és de 1,6, és a dir, sense que hagi passat per cap dels processos, tranquil·litzador, decantador, filtratge, cloració, emmagatzematge i, finalment, el de xarxa, que ara marca aquest 0,2. Fins a 1,5 la qualitat és excel·lent i si afegim que durant les torrentades del juliol, el nivell de terbolesa es movia entre 30 i 60, no sembla, hores d’ara, haver de patir per cap situació extrema.
PUBLICITAT
PUBLICITAT