PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Andorra, «cent per cent fibra òptica»

A finals d’any, el coure deixarà de ser la via per a les telecomunicacions / 997 pals desapareixeran

Per MARISA DA COSTA

Dos tècnics retiren un pal de telecomunicacions a Fontaneda, ahir.
Dos tècnics retiren un pal de telecomunicacions a Fontaneda, ahir. | M.C.
Bixessarri i Fontaneda ja han deixat enrere el coure. I en el transcurs d’aquest any i abans no es doni per tancat el mateix, la resta de poblacions se sumaran a l’apagada del símbol Cu de la taula periòdica per accedir «tant a la xarxa de dades com d’internet» mitjançant la fibra òptica.

És una «aposta» en què Andorra Telecom «fa tres anys» que esmerça esforços –i recursos econòmics, concretament 1,8 milions a l’any– i pel qual, el proper 31 de desembre, no ha de quedar cap dels 1.331 pals de telecomunicacions, que seran substituïts per més de 40.000 quilòmetres de línia soterrada (contribuint, de passada, a acabar amb «l’impacte paisatgístic i mediambental» que les antenes ocasionaven).

El director de Relacions amb el client de la parapública, Josep Vilana, va explicar, però, que les primeres en apagar la part de telefonia i adscrivint-se a l’apagada de l’ADSL del 2014, seran «Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, el proper 30 de juny». Vilana va aprofitar l’avinentesa per recordar que aquesta data és el dia límit per als usuaris que encara no han fet el canvi de model en les seves llars. Aquest 13% total, dels quals un 6,5% corresponen a les parròquies centrals, únicament han de trucar al 115 per fer-ho, si no han estat ja contactats per la mateixa empresa.

El pas del coure a la fibra respon a una major fiabilitat d’aquesta segona, a la intenció de fer «un salt qualitatiu», però també a la reducció dels «cada vegada més elevats costos de mantenir la infraestructura» de la primera. Tot plegat ha de servir, a més a més «és una tecnologia més moderna que a mig termini ha de permetre evolucionar en altres tipus de serveis», com per exemple afavorir el «treball col·laboratiu» entre el sector empresarial, tal com va exemplificar el director de SOM.

Els clients d’Escaldes i Andorra disposen de poc més de dos mesos per passar-de a la fibra, mentre que la resta de parròquies podran fer-ho fins al desembre. No obstant, des de l’empresa s’insta a fer-ho com més aviat millor. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT