PUBLICITAT

Lleida

Dos anys de presó per abocar sang i vísceres a Noves de Segre

Condemna i multa per a l’exalcaldessa de les Valls d’Aguilar i un germà seu

Per EL PERIÒDIC

Vista panoràmica del poble Noves de Segre.
Vista panoràmica del poble Noves de Segre. | CCAU
El jutjat penal dos de Lleida ha condemnat l’exalcaldessa de les Valls d’Aguilar, Dolors Vidal, i un germà seu a dos anys de presó, un any d’inhabilitació i 1.440 euros cadascun per un delicte continuat contra els recursos naturals i el medi ambient, segons ha informat l’Agència Catalana de Notícies (ACN). 
 
La sentència considera que tant Vidal com el seu germà –administradors de l’escorxador de Noves de Segre– van permetre que s’aboqués la sang i les vísceres fruit de sacrificar els porcs a l’escorxador familiar als rius Guardia i Pallerols entre el 2012 i el 2013. 
 
Segons els Mossos d’Esquadra de la Unitat de Medi Ambient que fan fer les vigilàncies durant el període indicat, els vessaments es feien durant les matinades de dilluns i causaven que les aigües dels rius connectats es tintessin de color vermell. Els fets delictius també van ser corroborats per les anàlisis de l’aigua que es van dur a terme i que, segons la sentència, confirmaven que la sang i les vísceres dels animals provenien de l’escorxador esmentat. El jutjat encarregat de dictar sentència considera que els vessaments duts a terme suposaven un risc greu per a l’equilibri dels ecosistemes naturals i el medi ambient de tota la zona. Així, amb els abocaments indeguts, el jurat confirma que es contaminava i danyava l’ecosistema del riu afectant de forma negativa a la qualitat de l’aigua. 
 
Zona d’interès comunitari / A més, les investigacions van concloure que el lloc on s’efectuaven els vessaments és un Hàbitat d’Interès Comunitari, l’aigua arribava a la ZEPA i formava part de la Xarxa Natura 2000. 
 
Per tant, la sentència conclou que els sacrificis dels animals i els vessaments es van fer sota l’aprovació dels dos acusats sense adoptar les mesures adequades ni dur a terme el manteniment de les instal·lacions on es sacrificaven els porcs, tot i conèixer les obligacions legals, així ho matisa l’ACN. 
 
Presentació de recurs / La sentència condemnatòria es pot recórrer ara a l’Audiència de Lleida. Durant el judici, la defensa de l’exalcaldessa va sol·licitar l’absolució al·legant que l’escorxador havia acreditat el control constant dels organismes oficials de la Generalitat, que van informar favorablement sobre el bon funcionament en la retirada de residus, segons informa RàdioSeu.
 
Unitat de Medi Ambient / La Unitat Central de Medi Ambient (UMA) depèn de la Comissaria General Territorial de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, en concret de l’Àrea Tècnica i de Proximitat de Seguretat Ciutadana (ATSC) i és la unitat encarregada d’investigar els delictes contra el medi ambient. Un alt percentatge de les investigacions realitzades per la UMA provenen de peticions encarregades per les diferents fiscalies provincials especialitzades en medi ambient. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT