PUBLICITAT

Localitzat al parc de l'Alt Pirineu un salze inèdit a Catalunya

  • L'exemplar es pot veure al límit entre el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran
  • L'espècie és pròpia de països nòrdics i se'n desconeixia l'existència a la zona
IGNASI CERVERA
LA SEU D'URGELL

Periodic
Exemplars del salze descobert, al parc natural de l'Alt Pirineu. Foto: ACN / SALVADOR MIRET

El parc natural de l'Alt Pirineu té una espècie de salze fins ara desconeguda a Catalunya. Va ser descoberta l'estiu de l'any passat, mentre es realitzaven treballs de camp sobre flora protegida i amenaçada. S'ha localitzat entre les valls d'Àneu i la Vall d'Aran.

Més concretament, l'espècie s'anomena Salix Hastata. Es tracta d'un salze que viu habitualment a les regions nòrdiques d'Europa, l'Àsia i l'Amèrica del Nord, si bé també es pot trobar ocasionalment en algunes zones muntanyoses més meridionals. Als Pirineus, la seva presència és "raríssima", segons els experts. Fins ara només es coneixia de dos o tres llocs del vessant atlàntic i no havia estat indicat amb seguretat a Catalunya, on només hi havia una citació del segle XIX a l'Aran, que es considerava molt dubtosa.

L'ESCENARI DE LA DESCOBERTA El lloc de la troballa és la vall de Marimanya, a la capçalera de la Noguera Pallaresa. L'autor de la descoberta és el botànic Pere Aymerich, el qual treballa regularment desenvolupant seguiments de flora en aquest espai protegit. Aquest any, el Parc Natural de l'Alt Pirineu va iniciar un estudi per conèixer l'estat d'aquesta planta i s'ha comptabilitzat una població estimada de fins a 500 individus, al llarg del riu Marimanya, en un tram aproximat d'uns 700 metres, amb densitats elevades en diferents zones.

Aquest salze presenta la peculiaritat de ser molt variable pel que fa a les dimensions i a la forma de les fulles. Es troben dos tipus principals, tots dos representats a Marimanya: els que tenen un aspecte arbustiu típic i els que tenen aspecte de "salze nan".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT