PUBLICITAT

Andorra la Vella

La pujada de les cotitzacions permet mantenir el fons fins el 2033

Delgado assegura que caldrà incrementar més les contribucions i avaluar els punts a la baixa

Per Lídia Raventós

Delgado, Naudi i Rascagneres moments abans de la compareixença davant de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost.
Delgado, Naudi i Rascagneres moments abans de la compareixença davant de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost. | Tony Lara
El president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació, Josep Delgado, va explicar ahir que l’increment dels dos punts de la cotització –un punt per part del treballador i un per part de l’empresa– permetrà mantenir els fons de reserva de jubilació fins el 2033. Dit d’una altra manera, la mesura que ha entrat en vigor aquest mes d’abril dóna més marge de temps abans el fons de reserva no quedi exhaurit si el Govern no hi aporta diners. El president de la comissió gestora dels fons de jubilació va exposar que abans de la reforma «es preveia que hi hauria dificultats cap a l’any 2017 o 2018».Amb tot, Delgado va recalcar en la compareixença juntament amb el president del Consell d’Administració de la CASS, Jean Michel Rascagneres, davant de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost, que caldran altres mesures per garantir la subsistència del sistema de pensions.  
 
Malgrat que la CASS està realitzant actualment un informe actuarial del qual no es coneixerà el contingut fins aquesta tardor, Delgado ja va avançar que «de sorpreses n’hi haurà poques». Les mesures passaran, segons va detallar a títol personal, per continuar incrementant les cotitzacions així com «tocar el valor del punt» a la baixa. En aquest sentit, el president suplent del grup mixt, Víctor Naudi, també va posar sobre la taula la possibilitat d’allargar l’edat de jubilació. Delgado però, va apuntar que aquesta és una opció que té poca repercussió a curt termini i que caldria posposar-la bastants anys perquè tingués un impacte rellevant sobre l’economia. «Les altres mesures tenen una repercussió important per ser acumulatives amb els anys», va aclarir. 
 
Per tot, Delgado va indicar que «les mesures s’han d’abordar quan abans millor perquè si les abordes avui, les conseqüències les podras fer més flexibles». «Si les abordes més tard, se’ns haurà fet tot massa gros i les conseqüències seran multiplicades», va clarificar. I en aquest sentit, va agregar que «tan de bo el nivell econòmic del país ens ho pugui permetre i aquests dos punts addicionals els puguem incrementar el més aviat possible». Per tant, va dir, «dependrà de la capacitat que tinguin les empreses andorranes i les persones físiques perquè ho puguin absorbir». «Però anem cap aquí, no hi ha dubte», va sentenciar. 
 
Resultats del 2015/ El patrimoni del fons de reserva compta a data de 31 de desembre del 2015 amb 1.094 milions d’euros –el 2014 era de 1.012 milions– i amb un benefici de 13 milions. Aquest resultat surt de sumar 15,6 milions de gestió financera i 1,4 de gestió d’immobles (17 milions d’euros) i de restar-ne quatre en concepte d’amortitzacions i canvis de valor dels futurs lloguers dels immobles. Delgado va remarcar que el 2015 «no hi ha hagut pèrdues com s’ha dit, hi ha hagut beneficis». 
 
A aquests 13 milions de benefici s’afegeixen també 40,5 milions rebuts per part de la CASS, el que acaba donant un resultat de més de 50 milions d’euros. 
Els dos representants de la parapública van insistir en què la llei de creació del fons de reserva ha permès guanyar en «professionalització, independència i transparència». 
 
Despeses del 2016/ Josep Delgado també va recordar que les despeses per enguany ascendeixen a 5,2 milions, dels quals gairebé  quatre es preveu que es destinin a les comissions que es deriven de la gestió financera. 
 
Aquesta quantitat va despertar queixes per part de l’oposició. El president del grup mixt, Pere Lòpez, va  considerar que «són elevades si les posen en comparativa amb altres temes de mercat i pel volum de fons que s’estan gestionant». «A més, Andorra té aprovat un mandat de gestió per la qual cosa aquestes comissions haurien de ser més reduïdes perquè s’està indicant clarament amb què s’ha d’invertir», va afegir. 
 
En el mateix sentit es va expressar la consellera general d’SDP, Sílvia Bonet, que va assegurar que «la quantitat és massa alta i que s’ha de fer una feina important a l’hora de poder disminuir aquestes comissions i que fossin una mica més respectuoses amb el propi fons». 
 
D’altra banda, Lòpez també va criticar la manca de transparència que al seu parer hi segueix havent per part de la parapública. «Pensem que la CASS ha de fer un exercici de transparència important i que no  val venir amb discursos que s’està fent una gestió transparent quan a la vegada no s’estan contestant preguntes», va afirmar. 
 
Així mateix, també va lamentar «l’incompliment legislatiu»  de la parapública per no presentar l’informe anual corresponent sobre el fons de reserva. Una acusació a la qual Rescagneres va respondre argumentant que  no s’ha complert un any natural des que el fons es va crear i que no es pot elaborar l’informe fins que no es tanqui  tot el traspàs d’actius de la CASS al fons. 

La CASS té dipositats 60 milions d’euros a BPA/ El president de la comissió gestora del fons de reserva de jubilació, Josep Delgado, va declarar ahir que la CASS té dipositats gairebé 60 milions d’euros a BPA però que «no tenim cap por». 
 
Delgado es va mostrar convençut  que els diners de la parapública es recuperaran íntegrament. 
 
També va deixar clar que «la CASS no té preferents ni directament ni en cap dels productes comercialitzats a través de BPA dels quals nosaltres en som beneficiaris». «No tenim aboslutament res en preferents», va insistir. 

Concretament, va explicar que la parapública tenia a data de 31 de desembre de 2015 un total de 59,9 milions d’euros a BPA, 15,6 dels quals en efectiu i 44,3 en valors.
 
Delgado va declrar que «ens han dit que no hem de patir». «No hi ha preferents i per això no hi ha risc», va afegir. 
 
PUBLICITAT
PUBLICITAT