PUBLICITAT

Andorra La Vella

1.658 milions d’euros per a les finances públiques

La xifra és 191 milions superior al 2015 i creix per tercer any seguit

Per EL PERIÒDIC

L’edifici administratiu del Govern.
L’edifici administratiu del Govern. | TONY LARA
Aquest 2016 les institucions públiques gestionaran un pressupost total agregat de 1.658 milions d’euros, una xifra que puja en 191 milions respecte a fa un any. És una xifra que creix per tercer any consecutiu. Destaca, per exemple, l’increment del pressupost d’Andorra Telecom en un 84%, i el de l’INAF, en un 1.400%, tal com ja va publicar aquest rotatiu ahir, a causa de que aquest exercici vencen diverses emissions de deute públic del Govern, les quals tornen a renovar. Als comuns, Canillo és qui més ha augmentat el seu pressupost, mentre que el fons de reserva de jubilació de la CASS, de recent creació, compta amb 34 milions.
 
El pressupost de les institucions públiques per a l’exercici 2016 suma un total de 1.658 milions d’euros. És una xifra que té en compte totes les institucions del país: societats no financeres i públiques, institucions financeres i administracions públiques, dins les quals s’hi inclouen també les corporacions comunals. Aquesta xifra de diners que es mourà durant el 2016, i que s’extreu del pressupost de totes les institucions, representa un augment de 191 milions respecte a l’any passat. En percentatge, l’increment és de l’11,5%. Fa tres anys que aquesta dada total puja, després de la caiguda de l’exercici pressupostari del 2014, en què es va passar dels 1.616 milions als 1.214 milions d’euros. En línies generals són les administracions públiques les que modifiquen el comportament dels totals agregats. 
 
Recopilació de dades / El Departament d’Estadística ha estat el responsable de recopilar totes les dades, i ho ha fet partint dels mètodes emprats pel Sistema Europeu de Comptes 2010 (SEC’2010), així com seguint el seu sistema de classificació. S’han dividit les institucions en subsectors. A societats no financeres i públiques s’hi inclou Andorra Telecom, FEDA i Ramaders d’Andorra. Els seus pressupostos han crescut un 40% respecte a l’exercici del 2015, sobretot a causa d’Andorra Telecom, que amb 149 milions d’euros ha viscut un increment del 84%. El motiu, explica Estadística, és que aquest 2016 «vencen diverses emissions de deute públic del Govern (58,8 milions d’euros), i es tornen a renovar per 47,1 milions». El mateix passa amb l’INAF, col·locada dins la subdivisió d’institucions financeres. Dins la mateixa subdivisió d’institucions financeres, destaca també la caiguda del pressupost de l’AREB, del 96,4% (passa de 20 milions a 751.000 euros). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT