PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Prohibició dels frens de disc només a les proves amb àrbitres

Andorra segueix la normativa de l’UCI i a les marxes es podran utilitzar

Per JOAN JOSEP BLASCO

Tres corredors a la primera edició de La Purito.
Tres corredors a la primera edició de La Purito. | Tony Lara
Només a les curses on hi ha la participació d’àrbitres estaran prohibits els frens de disc. Aquesta és la decisió que va prendre ahir la Federació Andorrana de Ciclisme (FAC) respecte a aquest element de les bicicletes que darrerament està portant polèmica en diversos països. Al Principat, a les marxes cicloturistes es podran utilitzar, seguint la reglamentació actual de la Unió Ciclista Internacional (UCI).
 
L’ens andorrà segueix les normes del màxim organisme mundial, tant a les curses professionals de competició com les que tenen un altre caràcter. «Totes les competicions on hi hagi àrbitres estaran prohibits els frens de disc, com diu la UCI», afirma Gerard Riart, president de la FAC. A les curses que es disputen al país afecta al Campionat d’Andorra, on hi ha la intervenció dels jutges, però no a d’altres amb major participació com són la Volta als Ports d’Andorra o La Purito. El dirigent subratlla que «amb el trànsit obert com a federació no ho podem prohibir. S’han de seguir les normes de circulació». De fet, per a que en aquest tipus de curses no es poguessin utilitzar, els frens de disc «s’haurien de prohibir per circular a la carretera».
 
A les marxes no hi ha una figura oficial que s’encarregui de comprovar les característiques de les bicicletes de totes els participants. En canvi, a les curses competitives, «l’àrbitre s’encarrega de mirar totes les coses que es troben a la bicicleta», des del pes d’aquestes a tots els dispositius que hi són integrats. La FAC el que sí que recomana és que a les marxes no s’utilitzin elements o accesoris que puguin suposar un risc per als corredors. La decisió actual de les proves on es poden utilitzar aquest tipus de frens «creiem que serà la tònica general», afirma Riart. La federació espanyola, dimarts, va fer marxa enrera en la seva decisió inicial de no permetre emprar-los a les marxes, com havia realitzat inicialment després que l’ens francès els vetés en esdeveniments d’aquestes característiques. De moment, al país gal, la prohibició no s’ha aixecat i es manté.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT