PUBLICITAT

La Final-Concert de La Sardana de l’Any congregarà 900 persones

En una primera part es podran escoltar les deu peces finalistes

El compositor Esteve Molero presenta el seu llibre ‘Jo no sé res, sóc músic’.
El compositor Esteve Molero presenta el seu llibre ‘Jo no sé res, sóc músic’. | ANA
Andorra acull per primera vegada avui la Final-Concert de La Sardana de l’Any que compta amb l’assistència de més de 900 persones que ompliran el Centre de Congressos d’Andorra la Vella. L’acte constarà de dues parts, la primera de les quals estarà destinada a escoltar les deu sardanes finalistes que els sardanistes han anat votant al llarg d’una vintena de setmanes. A banda del Premi Popular de La Sardana de l’Any, la més votada pel públic, s’atorgaran també el Premi Joventut i el Premi de la Crítica. L’acte l’organitzen de manera conjunta l’Agrupació Sardanista Andorrana i la Confederació Sardanista de Catalunya i s’emmarca dins els actes de la Capital de la Cultura Iberoamericana 2016. Durant l’acte s’estrenarà Alla contra, d’Esteve Molero, en què ha conjugat la veu de l’Orfeó Andorrà, El Pont d’Arcalís i l’acordió diatònic, per posar en valor «la música del Pirineu», tal com va exposar ahir el president de la confederació, Joaquim Rucabado, que es va mostrar especialment agraït al comú per les «facilitats» per desenvolupar aquest certamen i a l’agrupació per mostrar-se predisposada des del primer moment a acollir aquesta cita.
Durant una vintena de setmanes els sardanistes han escollit quina és la millor sardana de les estrenades durant el 2015, de les quals n’han sortit deu finalistes. És la primera vegada que Andorra acull aquesta cita i això ha suposat que a banda de la Confederació Sardanista de Catalunya en l’organització d’aquesta edició s’hi hagi sumat l’Agrupació Sardanista Andorrana.
La cita es durà a terme al Centre de Congressos de la capital a partir de dos quarts de sis de la tarda i, tal com va explicar el president de la confederació, en una primera part es podran escoltar les deu sardanes finalistes. Mentre es duen a terme les votacions es podrà escoltar Alla contra, que ha estat especialment composta pel compositor Esteve Molero per a aquest concurs. Així, des de la confederació li van encarregar que fes una peça que servís per posar en valor la «música del Pirineu» i d’Andorra. Molero ha tingut el repte, tal com ell mateix va precisar, d’incloure en aquesta peça l’acordió diatònic i les veus de l’Orfeó Andorrà, a més a més de la participació d’El Pont d’Arcalís. S’acabarà aquesta composició amb un arranjament de L’Andorrana, que el compositor ha arranjat «amb certa por», va bromejar, ja que es tracta d’un «himne». Després d’aquesta actuació, que mobilitza a més de 50 músics, ja que també s’hi suma la cobla Jovenívola de Sabadell, es procedirà a conèixer el veredicte sobre el Premi Popular de La Sardana de l’Any, la més votada pel públic, el Premi Joventut i el Premi de la Crítica.

mig segle de vida / El president de l’Agrupació Sardanista Andorrana, Daniel Pérez, va agrair que des de la confederació es pensés en Andorra per acollir aquesta cita i també el suport del Comú d’Andorra la Vella, tot recordant que l’associació que ell presideix compta amb més de 50 anys de vida. Rucabado també va tenir paraules d’agraïment a la corporació comunal pel suport per muntar tot l’espectacle i també a l’agrupació per haver acceptat de seguida la proposta. Normalment aquest acte es duu a terme a Catalunya, tot i que fa quatre anys es va fer a Perpinyà i la intenció de la confederació és que vagi arribant a poc a poc a diferents territoris de parla catalana.
Al final el cònsol menor de la capital, Marc Pons, va destacar que aquest concurs està «mol consolidat»  i que acollir-lo aquest any és «especialment significatiu» per a la parròquia, precisament perquè se celebra la capitalitat cultural iberoamericana. També va remarcar el fet que es retransmet a través de Catalunya Música i via streaming.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT