El Laboral Kutxa demostra que és un dels millors equips d’Europa

Shermadini torna a lluir-se, però no és suficient per superar un Baskònia més encertat al tram decisiu

Per JOAN JOSEP BLASCO

Shermadini s’escapa de Planicic per encarar cistella i poder anotar.
Shermadini s’escapa de Planicic per encarar cistella i poder anotar. | Tony Lara
El Laboral Kutxa Baskònia arribarà a la final four de l’Eurolliga amb la feina feta, guanyant el partit abans de marxar a Berlín i sabent que serà cap de sèrie als play-off de la Lliga Endesa. Es va adjudicar un partit treballant, en què alguns dels seus jugadors teníen més al cap a Alemanya, davant un MoraBanc que no es va donar per vençut, però que en els instants decisius no va estar encertat. La sublim actuació de Shermadini no va servir aquest cop per vèncer (91-99).

La iniciativa des d’un bon començament va ser visitant, però el pivot georgià tornava a ser qui tirava del carro, fent-se fort a la pintura, i sobretot mostrant-se encertat d’esquena a la cistella. A base de triples els bascos aconseguien les distàncies. Adams i Bertans feien mal en atac, mentre que per part local en facetes ofensives en certs moments hi havia massa precipitació. Tot i així les diferències es van anar reduint i amb un Holt elèctric quan era en pista, amb cinc punts consecutius, es materialitzava l’empat a 26 per acabar el primer quart. El segon va ser més trabat en els primers instants. I al Morabanc li va costar anotar. Una esmaixada de Shermadini quan feia dos minuts i mig que havia començat el període va permetre tallar el parcial de 0-6. Amb una defensa més intensa, i amb el georgià més controlat, permetia als vitorians tornar a marxar en el marcador.Qui més es notava que tenia més posat el cap a la final four que no pas al partit era Bourousis, el jugador millor valorat de la Lliga Endesa. Es mostrava molt apagat, desencertat i lent. Un alley oop de Bertans completant un contraatac després del tap de Diop a Shermadini posava un 36-45 preocupant, però arribava la reacció mitjançant el georgià, Stojanovski i Bogdanovic. Una darrera cistella d’Adams posava el 47-52 al descans. Shermadini ja portava 19 punts anotats.

La tornada a la pista era fulgurant, amb un 6-0 de sortida que permetia capgirar el marcador, fins que Hanga el trencava i a continuació Bertans encertava de tres. El MoraBanc va passar pels seus pitjors moments, amb imprecisions i pèrdues en atac. No llançaven ni a cistella. Però amb la tornada del georgià a la pista va canviar la cosa i al darrer quart entraven -5 (69-74). Es va produir un intercanvi de cistelles i va aparèixer Bourousis amb cinc punts, amb triple inclòs, per permetre marxar al seu equip d’onze (77-88). Els bascos es van carregar de faltes, amb tots els seus homes alts amb quatre personals. El MoraBanc va esprintar al final per posar-se quatre punts per sota, però va errar fins a quatre atacs decisius, massa capficats en els triples, mentre que el Baskònia no perdonava a l’altra cistella. Amb 38 de valoració, i 27 punts anotats, Shermadini per segona jornada consecutiva és qui encapçala el rànquing de valoració, però en aquesta ocasió no obté l’MVP perquè el MoraBanc no va guanyar el partit.

El Baskònia es va quedar a només un punt de sumar els cent, el que hagués significat el vuitè partit seguit en arribar a la xifra de tres dígits. «Si es movia en aquests números difícilment podíem aconseguir la victòria», assegurava l’entrenador del MoraBanc, Joan Peñarroya, sobre el rival. Tot i no haver guanyat, «estic content per l’esperit que hem mostrat, per no deixar de creure mai en la victòria», perquè a pesar de les diferències que ha arribat a tenir el conjunt basc en alguns trams de l’enfrontament, «l’equip no ha marxat del partit i a l’últim quart hem tingut opcions». Però quan eren els instants decisius, amb el matx del tot obert, les errades van aparèixer per a que s’escapés el triomf. «Aquesta sensació l’hem tingut al llarg de la segona volta. Ens falta una mica per guanyar aquests partits», admet, remarcant que per vèncer «has de fer un plus més que no hem tingut». Per la seva part el tècnic del Baskònia, Velimir Perasovic, indicava que «és un partit en el que els dos equips hem estat bé ofensivament. Hem estat encertats amb bons percentatges» .