PUBLICITAT

Homenatge als últims transhumants

  • El Comú d'Encamp fa una pel.lícula sobre la ramaderia i la seva importància històrica
E. A.
ENCAMP

Periodic
Activitat tradicional Un pastor esquila una ovella. Foto:

Els darrers ramaders que practiquen la transhumància a Andorra i la importància que va tenir històricament aquesta activitat al país. Aquest és el tema central d'una pel.lícula que ha finançat el Comú d'Encamp, amb la col.laboració de BIBM, per donar a conèixer a joves i petits un aspecte de la identitat, la cultura i la història andorranes que, tot sovint, queda amagat darrere dels comerços i les pistes d'esquí.

Just abans d'iniciar el Consell de Comú, el cònsol Miquel Alís va demanar que es projectés el vídeo --un vídeo que "estaria molt bé" que s'ensenyés a les escoles. A través de Peret del Tresà, un dels dos ramaders que encara practiquen la transhumància al Principat, la filmació desglossa alguns secrets d'aquesta activitat, però, sobretot, permet que l'espectador es faci una idea de la vida a les valls andorranes segles enrere, quan la ramaderia era la base de l'economia en unes muntanyes massa agrestes per a l'agricultura.

La pel.lícula, de Marc Mossoll, ajuda també a interpretar el paisatge, esquitxat d'antics orris: els orris eren construccions de pedra seca utilitzades pels pastors per aixoplugar-se, guardar el ramat i fer formatges, un dels pilars de l'alimentació dels andorrans d'abans. I reconèixer el so de les esquelles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT