PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

La Universitat registra un increment en el nombre de preinscripcions

La xifra ha augmentat en un 64,5% en només un lustre

Per M. C.

Gràfic facilitat des de la Universitat d’Andorra en què s’aprecia el notable increment en la demanda de places.
Gràfic facilitat des de la Universitat d’Andorra en què s’aprecia el notable increment en la demanda de places. | UDA
Els estudiants del darrer curs de batxillerat així com aquella gent que finalitza els seus estudis de formació professional i altres persones interessades en donar continuïtat a la seva formació postobligatòria ja han començat a fer les gestions. A dia 10 de maig, quan encara no fa dos mesos d’ençà l’obertura del període per a la demanda prèvia de plaça i quan encara falta un quadrimestre per a l’inici del nou curs escolar,  ja són158 les sol·licituds rebudes a la Universitat d’Andorra per engegar una nova trajectòria acadèmica, ja sigui un Diploma Professional Avançat o bé els estudis reglats de primer cicle. Gairebé 160 alumnes potencials han fet la demanda de preinscripció. Aquesta dada, en la mateixa època de l’any 2011, tot just superava el centenar. El creixement donat respecte del mateix any en què el Govern optava per la congelació de les taxes de matriculació al centre universitari andorrà suposa un augment del 64,5%. Tanmateix, cal recordar que aquesta elevada xifra de demanda no comporta necessàriament que es tradueixi en el nombre final d’estudiants per al proper curs 2016-2017.
 
En concret, les persones que a priori no descarten encetar una nova etapa educativa a l’UdA al setembre i així ho han manifestat després que el termini de preinscipcions es donés el passat 27 de març , ja sigui en les branques d’especialització en infermeria obstetricoginecològica – llevador, en administració d’empreses, ciències de l’educació, infermeria, informàtica, el doble bàtxelor en Informàtica i Administració d’empreses o bé per a la formació professional universitària de dos anys de durada, són 158, quan a l’abril del 2011 se’n presentaven 102.
 
Superior els darrers sis cursos/ El darrer lustre, les dades de preinscripció registrades des del centre universitari han desvetllat una tendència a l’alça: del centenar de demandes de plaça que s’havien fet efectives a mitjans de mes de maig, es passa a rondar les 120 els dos anys posteriors i se supera les 130 el 2014 i el curs vigent. Enguany ja han estat més d’una vintena de més les sol·licituds entrades, en comparació amb el mateix període de l’any passat. El nombre sembla irrellevant, però cal tenir en compte les dimensions del centre educatiu.
 
La reserva de plaça no implica que finalment els demandants optin per estudiar a la Universitat d’Andorra, però cal evidenciar que cada vegada són més nombrosos els interessats en ingressar al centre. Malgrat que no es tenen explicacions certes i irrebatibles sobre el motiu del creixement que es ve apuntant, sí que hi ha motius que explicarien aquest repunt del centre d’ensenyament. Per un costat, l’ampliació de la seva oferta amb, per exemple, el doble bàtxelor en informàtica i administració d’empreses. Una altra causa que explicaria l’ascens d’alumnes és la crisi.
 
La proximitat de l’UdA i el fet que les seves taxes de matriculació es trobin congelades des del passat 2012 la fan atractiva. Els alumnes no només prescindeixen de marxar a l’exterior, amb les despeses que això comporta, sinó que la matriculació surt més econòmica al país que a Catalunya, on a banda de França és més habitual entre els andorrans anar a estudiar. I això, mentre el preu dels crèdits ha pujat de manera inaturable els darrers anys a la nació veïna. 
 
A una major xifra de preinscrits s’espera que se sumin un número encara creixent d’alumnes gràcies a les assignatures de caràcter lliure o als estudis virtuals i postgraus que poc a poca s’afegeixen a l’oferta. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT