PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Jaciment de la Roureda de la Margineda, en format 3D digital

El projecte ha fotografiat tots els racons de la zona fins aconseguir més de 3.200 imatges / El treball facilita l’anàlisi als investigadors i permet visitar les restes lliurement sense desplaçar-se

Per LÍDIA RAVENTÓS

Una fotografia en 3D extreta del resultat del projecte.
Una fotografia en 3D extreta del resultat del projecte. | MOLINES PATRIMONIS / regirarocs
El Jaciment Arqueològic de la Roureda de la Margineda es podrà visitar a partir d’ara des de qualsevol lloc del món gràcies a una rèplica exacta en format 3D digital que permet als usuaris desplaçar-se lliurement entre les restes de forma immersiva. Es tracta d’un projecte dut a terme durant un any de 3.228 fotografies –465 fetes amb dron i 2.763 des d’estacions terrestres– que reprodueixen al detall tot el jaciment. D’aquesta manera, i després de nou anys d’excavacions, el patrimoni arqueològic de la Roureda de la Margineda s’ha convertit en el primer jaciment del país en el qual s’apliquen noves tecnologies per a l’estudi i la gestió del patrimoni cultural. Els principals objectius són, segons va explicar ahir el director del projecte, Gerard Remolins, apropar les restes arqueològiques a la ciutadania i facilitar-ne l’anàlisis als investigadors.

L’empresa dedicada a la recerca, conservació i difusió del patrimoni cultural i natural dels Pirineus, ReGiraRocs SLU, ha estat l’encarregada de dur a terme aquesta iniciativa en què un equip de sis persones ha fotografiat cada racó de la zona per aconseguir el resultat final. Remolins va exposar en roda de premsa que un cop capturades les dades i mitjançant el processament informàtic de les fotografies, es van generar tres productes diferents: un model digital de superfície –un arxiu numèric de dades que representa les irregularitats del terreny–, una ortofoto –una imatge generada informàticament a partir de la projecció de totes les captures fotogràfiques sense les distorsions que provoca la òptica de la càmera– i les vistes tridimensionades. Els treballs es penjaran a Internet per tal que tothom qui ho vulgui els pugui consultar i descarregar.

Per la seva banda, la consellera delegada de Molines Patrimonis, Montserrat Cardelús, va qualificar els resultats d’«espectaculars» i va informar que l’empresa no descarta més intervencions. Actualment el jaciment consta de 1.500 metres quadrats i en queden encara 3.500 més que podrien ser excavats més endavant.

Facilitar les investigacions/ Els treballs, que van començar el juny de l’any passat, configuren un registre fidedigne de la totalitat de les restes presents a la zona arqueològica sobre les quals els investigadors podran realitzar anàlisis i desenvolupar interpretacions sense necessitat de desplaçar-se a Andorra. Tot plegat permetrà, segons va explicar el director del projecte, «detectar i estudiar amb major precisió les diferents fases d’ocupació, remodelació i abandó del jaciment».

Amb tot, Remolins va remarcar que aquest projecte no aporta cap nova suposició del que allotjava el jaciment, ja que es tracta únicament d’un treball de documentació. Per ara, sobre la taula hi ha dues hipòtesi: una fortificació i un poblat. «El coneixement és acumulatiu i segur que d’aquí un temps en sortiran de noves i se’n descartaran d’altres», va apuntar Remolins. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT