PUBLICITAT

ENCAMP

La Biblioteca Nacional també es traslladarà a l’hotel Rosaleda

El cost de la reforma, dividida en dues fases, s’estima que ascendirà als 6,5 milions d’euros i l'obra estarà acabada a l'estiu del 2018

Per IVÁN MOURE

A l’esquerra la planta baixa on s’ubicarà la biblioteca i la zona d’exposicions, amb rajoles de l’antic hotel que s’aprofitaran.
A l’esquerra la planta baixa on s’ubicarà la biblioteca i la zona d’exposicions, amb rajoles de l’antic hotel que s’aprofitaran. | TONY LARA
L’hotel Rosaleda que el Govern vol convertir en la seu del ministeri de Cultura avança al ritme previst i ja ha definit al dit la utilitat que tindrà. L’emblemàtic edifici encampadà tenia previst traslladar-hi també els departaments de Servei Ministerial, Administració i Pressupost i diferents àrees del departament de Promoció Cultural i Política Lingüística  –que actualment lloga les dependències de la Casa Motxilla– i del de Patrimoni Cultural –localitzat a Aixovall, a l’edifici de la ITV. Ara s’hi afegeix la Biblioteca Nacional.
 
Les obres, finalment, es divideixen en dues fases –des del desembre de l’any passat s’està treballant en la primera– i aquests canvis faran que el pressupost final sigui un milió més del previst: «Estimem que ascendirà al voltant dels 6,5», va anunciar ahir des del mateix hotel el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres.
 
Tota la feina de rehabilitació de l’antic hotel, però, estarà cuidada al màxim. Els tres arquitectes encarregats de l’obra –Enric Dilmé, Xavier Orteu i Jordi Vidal– van deixar que la intenció és retocar el mínim possible: «És un monument i s’ha de conservar al màxim el que hi ha i colocar sistema superposat simple, ràpid, sec, que no alteri l’edifici i que faci utils els espais interiors». En poques paraules, mantenir l’essència d’un edifici de mitjans del segle XX considerat de referència a nivell arquitectònic i històric que va crear Antoni Florensa, inspirat en els edificis de l’Eixample, i destinat al turisme de luxe. «Per aquí han passat personalitats com Kubala, els creadors de San Miguel o Mari Sampere».
 
En la primera fase, que dura 24 mesos, ja s’està veient el mínim de variacions. Es va començar amb la neteja de la zona, enderrocs dels elements que desfiguraven l’edifici i l’entorn i els treballs de consolidació de l’estructura. Fent retocs d’última tecnologia però conservant la fisionomia original, segons van explicar els arquitectes. Per exemple, el sostre del garatge: «L’hem fet amb volta a la catalana, un sistema de construccions que ja no es fa servir i que hem volgut conservar amb una ampliació superior. Es una manera de fer homenatge a la manera de treballar que tenien a aquella època».
 
El garatge, on també hi havia el night club, pertany a la planta -1 i quan l’edifici es converteixi en la seu de Cultura, serà la zona dels arxius i algunes oficines. A la planta baixa, on estava el hall de l’entrada, el menjador i la cuina, hi haurà la bilbioteca. «És un lloc de claror, idoni per a la lectura», va apuntar Torres amb satisfacció. També hi haurà cabuda, però, per unes sales de conferències i un espai per fer exposicions de quadres, arquitectura o arqueologia. «Volem que sigui també un espai del centre d’Encamp idoni per visites dels turistes», va afegir el ministre.
A dalt, on hi havia un passadís i les habitacions, es farà una mateixa distribució però amb els despatxos corresponents, entre ells el de la ministra, Olga Gelabert.
 
Una vegada acabades aquestes obres es procedirà amb la segona fase, amb un edifici nou confrontant,  destinat a l’Escena Nacional d’Andorra (ENA). «L’hem separat perquè se surt de l’horari habitual del ministeri, d’aquí que tindrà una entrada annexa», va argumentar Torres.
 
També hi ha una tercera fase a l’esbós, però en principi no té una data per a la seva construcció. Tot el que hi ha previst es preveu que estigui acabat a l’estiu del 2018, just quan es compleixi el 75è aniversari de la inauguració de l’hotel. Un altre homenatge a un edifici que està declarat bé cultural d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT