PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cinca sosté que Andorra té eines per combatre la màfia russa

La introducció de diners des del Principat en dues accions va donar peu a iniciar les investigacions

Per El Periòdic

Un dels vuit membres que la Guàrdia Civil espanyola va detenir, dimarts a Cambrils amb la cara tapada.
Un dels vuit membres que la Guàrdia Civil espanyola va detenir, dimarts a Cambrils amb la cara tapada. | EFE / Jaume Sellart
Les investigacions que van acabar dimarts amb la detenció de vuit membres d’un clan de la màfia russa van ser iniciades, segons informa el portal web vozpopuli, arran de que la Guàrdia Civil detectés que membres de la presumpta organització criminal estaven introduint diners en metàl·lic a Espanya per la frontera del riu Runer. Fins en dues ocasions van ser detectats. Allò va donar peu a l’inici de les investigacions de la policia espanyola en coordinació amb l’Europol i sota les ordres de la Fiscalía Anticorrupció i el titular del Jutjat d’instrucció número 3 de Reus.
 
L’operació Usura està sent un tema delicat per tota la trama descoberta al clan rus però és un assumpte de pes a Espanya que segons va poder descobrir la Guàrdia Civil també ha afectat a d’altres països als quals el grup també actuava, entre ells el Principat. D’aquí que la reacció del Govern no ha trigar a arribar. Ahir Jordi Cinca va deixar clar, per si de cas hi ha alarmisme social, que Andorra té «tots els elements necessaris per lluitar contra això».  Va apuntar que «no som ni més bons ni més dolents que la resta de països» i va deixar clar que el Principat «fa anys que va escollir lluitar contra aquests tipus de fraus i continuem en aquest camí».
 
DISPOSATS A COL·LABORAR / En tot cas, aquesta trama ha estat focalitzada en la província de Tarragona i és competència d’Espanya. Des de l’Executiu, Cinca va deixar clar que el país veí del sud, «de moment», no ha enviat cap notícia sobre aquest afer però no va descartar que Antifrau demani informació quan comenci la investigació i va ser clar en destacar: «En tot cas, estem disposats a col·laborar i si la demanen, se la donarem». No va faltar la condemna del ministre contra aquest tipus de màfies: «Com qualsevol altre país, no podem evitar que passin aquests fraus però l’important és intentar que això no es produeixi, que es prenguin les mesures legals necessàries perquè aquestes coses no passin... I ja ho estem fent», va afirmar.
 
La coneguda com operació Usura va acabar amb la detenció de vuit ciutadans  d’origen rus, ucraïnès i espanyol i 19 escorcolls en diversos punts de la costa de Tarragona en una operació contra el blanqueig de capitals i possible frau fiscal. Es van embargar 191 immobles i 142 comptes corrents d’una trama que hauria arribat a blanquejar uns 62 milions d’euros.
 
180 agents de la Guàrdia Civil van ser mobilitzats per acabar amb aquest pressumpte clan de la màfia russa, que podria estar vinculat a l’organització Tambovskaia, relacionada directamentamb fórmules il·legals per adquirir empreses amb el Mètode Raider, estrangulant l’economia de les societats amb amenaces a clients i proveïdors, freqüentment utilitzats per les màfies euro-asiàtiques als anys 90.
 
Per blanquejar els diners, aquest grup feia servir empreses pantalla relacionades amb la concessió de préstecs hipotecaris per justificar les operacions financeres i les inversions immobiliàries fetes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT