PUBLICITAT

Encamp

L’any que ve es podran instal·lar minimolins de vent als edificis

Una de les estratègies de FEDA consisteix en el desenvolupament de petites produccions renovables

Per Esther Jover Martin

Molí de vent generador d’energia situat a una estació de servei a Sant Julià de Lòria.
Molí de vent generador d’energia situat a una estació de servei a Sant Julià de Lòria. | Tony Lara
Els edificis i habitatges unifamiliars privats podran instal·lar, l’any que ve, minimolins de vent per produir energia per autoabastar-se. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va anunciar ahir que el 2017 es redactarà i aprovarà el reglament per a la producció d’energia minieòlica, com ja existeixen els de l’energia fotovoltaica i de les minicentrals hidroelèctriques. Calvó va argumentar que la tecnologia relacionada amb el sector de les energies renovables està evolucionant molt, i en el camp de l’energia eòlica «el que no era rendible fa uns anys ho comença a ser ara». 

Calvó ho va anunciar ahir durant la presentació dels projectes estratègics de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) per als pròxims 10 anys. En el marc de la diversificació de FEDA s’inclou el desenvolupament de petites estacions de producció d’energia a partir de fonts renovables. El Pla nacional d’infraestructures energètiques en què treballa el Govern es concretarà cap a finals d’any i s’explicarà amb detall com els privats podran produir energia amb fonts renovables. Amb tot, els privats podran tenir un màxim del 49% de les accions de la societat ja que Feda sempre serà l’accionista majoritari. 
 
cap al 33% / Amb totes les actuacions previstes per la companyia elèctrica en la pròxima dècada, la intenció és reduir la dependència energètica de l’exterior i generar el 33% de l’energia que es consumeix. Actualment, Andorra produeix, entre electricitat i calefacció, el 8% de l’energia que consumeix i la resta l’ha d’importar de França i d’Espanya. 
 
La capacitat d’importació d’energia des de França s’ha duplicat, i entre el 2018 i el 2021 «també volem doblar la capacitat des d’Espanya, construint una subestació a prop de la frontera del riu Runer. La inversió serà d’entre 20 i 25 milions d’euros, però això no vol dir que deixarem d’invertir en la nostra xarxa», va avançar el director general de Feda, Albert Moles. 
 
FEDA, a més, ha projectat l’evolució del preu del mercat de l’energia i ha calculat que, cap al 2020, el cost de la compra de l’energia a l’exterior pot augmentar entre un 25% i un 30%. «Nosaltres volem mantenir els preus, que afecti el mínim possible el preu del servei a la clientela. L’augment de les tarifes només serà d’entre l’1% i el 2%», va detallar Moles.
 
Calvó va afegir que «les tarifes de FEDA són inferiors a la mitjana europea, concretament, un 50% inferiors a les de França i de menys de la meitat de les d’Espanya». La directora de Planificació i Control de FEDA, Eva Iglesias, va puntualitzar que encara que augmenti el preu de la compra d’energia a l’exterior «FEDA seguirà generant un benefici que se seguirà revertint en més inversió». 
 
Iglesias va insistir en què els comptes de FEDA estan sanejats, que en els últims 10 anys ha generat cada any 20 milions d’euros de caixa que s’han reinvertit tots en FEDA, i que el deute de FEDA és de tan sols el 8%: «Podem triplicar el deute i seguirem sent sòlids. Mantenim l’equilibri financer», va assegurar.
 
140 MILIONS D’INVERSIÓ / FEDA ha calculat una inversió d’uns 140 milions d’euros durant els pròxims 10 anys, que es destinaran a l’activitat tradicional, projectes de producció i xarxes de calor, diversificació i altres sistemes. Entre les inversions previstes hi ha una xarxa de calor a la Comella, similar a la que aquest hivern es posarà en marxa a Soldeu. L’obra començarà l’any que ve, però la clientela no se’n beneficiarà fins al 2019-2020. 
 
La distribució de la xarxa de calor es farà en fases, i abastarà, entre d’altres edificis, el Centre Esportiu els Serradells, la Seu d ela Justícia, el Lycée Comte de Foix i l’Ambaixada d’Espanya. La xarxa recupera la calor que perd el forn incinerador i la transforma en energia. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT