PUBLICITAT

Els hotelers encaren el juliol amb optimisme després d’un juny fluix

El sector espera que l’estiu ajudi a compensar un entretemps amb menys moviment de l’habitual

Per m.c.

L’avinguda Carlemany, a vessar de gent passejant.
L’avinguda Carlemany, a vessar de gent passejant. | Tony Lara
Ja va advertir-ho el ministre de Turisme i Comerç en finalitzar la temporada hivernal i la realitat no ha desmentit la previsió: la falta de ponts i festius durant els mesos d’abril i maig ha provocat una notable caiguda en les xifres de visitants rebuts pels allotjaments turístics del país. La promptitud amb què aquest any ha tingut lloc la Setmana Santa ha provocat la caiguda a la meitat en les xifres de reserves el mes d’abril respecte del març: del 74% s’ha descendit fins aproximadament el 28% de l’activitat. I, per ara, les previsions per al mes engegat no són del tot ufanoses, si bé el canvi de tendència fa preveure que els percentatges es veuran afavorits per les reserves d’última hora. 
 
En vista de la promptitud amb què enguany ha caigut el festiu de Setmana Santa, l’àmbit ja s’esperava pèssims números pels mesos d’abril i de maig i així ho han corroborat. Mentre que el maig era una mica menys dolent, amb un 32% de mitjana pel que fa al nombre de clients rebuts i seguint la tònica que ja es va viure el mateix mes del 2015, la patacada va ser especialment notòria a l’abril. 
 
Després de tancar un mes de març correcte, amb un 74% dels hotels plens, la mensualitat immediata es queia fins al 28%. El descens en 46 punts d’un mes a l’altre es repeteix de manera encara més evident si les dades facilitades per la Unió Hotelera d’Andorra (UHA) es posen en comparació amb l’abril del passat exercici, quan es va arribar a aconseguir omplir el 80% dels hotels del país.
 
Millors dades al juny/ L’entitat que engloba els espais hotelers del país i en recull les xifres registrades periòdicament encara no ha tancat els resultats aconseguits el passat mes de juny, però sembla que superaran amb escreix la tendència baixista anotada els darrers anys, en què l’ocupació hotelera no arribava a sobrepassar el 30%. Permet fer aquesta aproximació, sense números definitius, el fet que el dia en què menys persones van sol·licitar una habitació s’arribés al 48%. Amb tot, i tenint en compte que aquestes dades es corresponen als dies de cap de setmana, és probable que no s’acabi de superar del tot l’habitual baixesa del mes de juny. El cap de setmana que millors dades va deixar va ser el darrer, amb la celebració de Sant Joan. Els hotels van arribar a omplir fins al 70% de les seves instal·lacions, segons les dades faciltades des del sector.
 
De cara a l’estiu/ El desig, com no podia ser d’altra manera, és que les accions pensades per l’Administració per activar el turisme tinguin realment la repercussió que s’espera. Tanmateix, ara per ara i ja iniciat el mes de juliol, les reserves no assoleixen números estratosfèrics. Les dades amb què consta la Unió Hotelera xifren en el 58% el nombre de reserves d’hotels per a aquest mes, en què tindrà lloc la seqüència d’espectacles del Cirque du Soleil, que ja ha estrenat el seu nou espectacle per al país. De la mateixa manera, fets com que Andorra la Vella sigui capital dela cultura iberoamericana podrien animar tant hotels com altres serveis comercials del país, que esperen que durant l’estiu es pugui revertir les pèssimes dades d’entrada de visitants que estadística ha anat publicant darrers mesos.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT