PUBLICITAT

Santa Coloma

Un estudi revela la influència del país i de l’art romànic en Picasso

L’assaig parteix del dibuix ‘Pageses d’Andorra’ que el pintor va realitzar durant la seva estada a Gósol

Per L. R

Les coautores de l’assaig juntament amb la ministra de Cultura, ahir.
Les coautores de l’assaig juntament amb la ministra de Cultura, ahir. | M. B.
La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va presentar ahir un assaig editat pel Govern i dirigit per la historiadora de l’art, Concepció Boncompte, que porta per títol Picasso. De Pageses d’Andorra a Demoiselles d’Avingnon: un viatge romànic. L’estudi dóna a conèixer la influència que va tenir l’art romànic i Andorra en l’obra de Picasso a partir del dibuix del pintor titulat Pageses d’Andorra que va realitzar a Gósol,  poblet als peus del Pedraforca on el 1906 el pintor es va estar uns quatre mesos acompanyat de Fernande Olivier. De tornada a París, l’artista va crear Les senyoretes d’Avinyó, la pintura que va donar inici a la seva etapa cubista.
 
La publicació, per tant, estudia l’evolució de Pageses d’Andorra (Gósol,1906) fins a la pintura Les senyoretes d’Avinyó que va realitzar a París el 1907. Segons va exposar la seva impulsora, l’assaig interdisciplinari conté «informació privilegiada i fonts inèdites que permeten revelar aspectes fins ara ocults del treball de Picasso que seran imprescindibles per futurs estudis». Boncompte també va insistir en remarcar que el volum publicat cobreix una important llacuna histogràfica de l’artista, ja que les experiències viscudes per Picasso a Gósol condicionaran el seu treball posterior. «A l’estudi, el lector trobarà aspectes poc o gens desenvolupats de les vivències de Picasso a les muntanyes del Prepirineu durant la seva estada a Gósol», va aclarir. 
 
El treball engloba diversos assaigs de científics locals i internacionals sobre matèries que fins ara no s’havien tingut en compte en l’estudi de l’obre del pintor. Entre els escrits que complementen el volum hi ha escrits d’historiadors, experts en art i antropòlegs que ajuden a entendre l’evolució de l’artista. 
 
Per la seva banda, Gelabert va destacar que «es tracta d’una edició extremadament acurada que esdevindrà imprescindible per als estudiosos picassians del període i que ens proporciona una visió complementària de l’art romànic, la de Picasso». Així mateix, la ministra va informar que l’edició té una tirada de 1.500 exemplars i es podrà consultar a les principals biblioteques i museus del país ja que «és una eina clau per als estudis picassians». «Des d’ara, la recerca i les exposicions sobre Picasso no podran obviar la influència de l’art romànic i dels antics rituals de fertilitat de l’alta muntanya per comprendre l’obra de l’artista», va remarcar. Tampoc va descuidar de recordar que el contingut del projecte és motiu de reflexió i de satisfacció i que posa en valor un dels elements culturals més significats de la cultura andorrana. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT