PUBLICITAT

Andorra La Vella

Altimir creu que Andorra «ha cedit molt» i que cal tenir un creixement

El president de la CEA assegura que no s’ha de tenir «recança» a l’hora de demanar a la UE

Per ESTEFANIA GRACIA

Els agents socials i econòmics del país es reuneixen amb el Govern per l’acord d’associació amb la UE, ahir.
Els agents socials i econòmics del país es reuneixen amb el Govern per l’acord d’associació amb la UE, ahir. | M. B.
El Govern va mantenir ahir una reunió amb els agents socials i econòmics del país per mostrar-los les intencions de l’acord d’associació amb la Unió Europa i «construir posicions compartides». Així com «aconseguir el màxim de consens possible en el text negociador», segons van destacar des de l’Executiu. El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va reconèixer en aquest sentit que «desbordarem l’horitzó» que l’administració s’havia marcat per al 2017 però a més l’objectiu no s’assolirà en la legislatura vigent. D’aquesta manera emplaçava els demés actors a donar continuïtat a la feina ahir encetada.
 
Vers aquestes negociacions, el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va destacar que des de la part empresarial «tenim molt clar que no hem de tenir cap recança a l’hora de demanar tot el que creiem que podem demanar com a país petit que som i amb totes les especificitats que tenim, sempre i quan demanem coses que siguin coherents, sostenibles i legitimes. Si són així, no ens hem de frenar a l’hora de posar-les sobre la taula». 
 
A més, «en aquests moments Andorra ha cedit molt a nivell d’intercanvi d’informació i desplegant tot el marc fiscal. Fets que des dels països veïns i la UE se’ns demanaven». Altimir també va puntualitzar que des del sector empresarial «ens ha costat molt, en poc temps, adaptar-nos a tots els canvis que hi ha hagut i ara no ens ha de fer cosa demanar. I les nostres aportacions com a agent social i econòmic aniran per aquí: demanarem tot el que creiem que sigui just perquè les empreses del país puguin tenir un creixement, que sabem que ara és molt complicat».   
 
Peticions dins del marc europeu / En resposta a aquest afany de fer demandes coherents, el cap de Govern, Toni Martí, va remarcar que òbviament «cal demanar coses que siguin raonables, que estiguin dins del marc europeu però que defensin també les nostres particularitats com a país, no s’ha de demanar per demanar». 
 
El secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (UsdA), Gabriel Ubach, va matisar que els sorprèn «aquest canvi d’actuació de cara als sindicats per part del Govern, tot i que felicitem que sigui així». Ubach va assegurar que pel que fa als «assessoraments possibles de les negociacions podem comptar amb la Confederació Europea Sindical, que són els únics que d’alguna manera ens han donat suport durant tots aquests anys».
 
Així, «lamentem que haguem d’anar a buscar a fora el que des de dins del Govern sempre se’ns ha negat, però nosaltres posarem tot el nostre esforç i dedicació en defensar els interessos dels treballadors del Principat en el marc de l’acord d’associació». 
 
Ubach també va remarcar que amb aquesta reunió s’ha fet un pas de «transparència», malgrat que no és «la primera vegada que se’ns diu que se’ns donarà una documentació i al final no acaba arribant mai, però esperem que aquesta vegada, en un compromís davant de tots els agents socials i econòmics del país, això vagi per bon camí i que d’una vegada per totes se’ns faci arribar la documentació necessària». 

Martí insta a SDP i Liberals a «recapacitar» / El pacte d’Estat compta a hores d’ara amb Demòcrates per Andorra (DA) i el Partit Socialdemòcrata (PS). Liberals d’Andorra va anunciar ja fa un temps la seva retirada i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es va desvincular dimecres del pacte. Al respecte, el cap de Govern, Toni Martí, va instar ahir a SDP i Liberals a «recapacitar». Martí va matisar un cop més que la «porta està oberta» i que és «més positiu per a ells mateixos estar present en les negociacions i escoltar-les en viu, en part per defensar també les seves idees». 
 
Liberals va puntualitzar que no es pot «formar part d’un pacte d’Estat que no existeix, ja no ho era abans perquè no hi eren els Liberals, i ara encara menys amb la sortida de SDP». Per tant, «és un bon moment per plantejar-se una pausa en les negociacions amb Europa i arribar a acords més amplis dins del país».
33 D’altra banda, tant PS com DA van destacar la satisfacció de poder formar part d’una decisió «tant important per a Andorra i que marcarà el futur del país a 20 anys vista». Pel que fa a la retirada d’SDP, el vicepresident del grup parlamentari demòcrata, Miquel Aleix, va destacar que és «trist que una formació política, en un tema de tal rellevància i importància per al país entri en un pacte d’Estat i amb uns elements tant mesquins en surti poc temps després». 
 
El president del grup parlamentari mixt, Pere López, va assegurar que cada grup polític «escull la seva opció, i nosaltres ens sentim obligats a formar part d’un projecte tant gran com aquest, tot i que estar al costat del Govern en aquest àmbit no significa que deixem de fer una crítica política i que hi hagin diferències polítiques» amb l’Executiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT