PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern preveu que Sant Julià tanqui l’any al límit de l’endeutament

L’incompliment de la llei provocaria que el comú no rebés els diners de Govern

Per L.R. / F.G.

La façana del Comú de Sant Julià de Lòria.
La façana del Comú de Sant Julià de Lòria. | ANA
El Govern preveu que el comú de Sant Julià de Lòria tanqui l’exercici 2016 amb un endeutament del 200%, el límit permès per la llei. Així consta en els objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal per enguany publicats pel Tribunal de Comptes al BOPA en compliment de l’anomenada Regla d’or. En relació aquest tema, el ministre portaveu, Jordi Cinca, va declarar que «tots sabem que Sant Julià té una situació complexa» i va recordar que «aquest és un any atípic pel que fa als objectius dels comuns» perquè els nous equips comunals –després de les eleccions locals del desembre del 2015– es van incorporar començat el 2016.

El cònsol major de la parròquia, Josep Miquel Vila, ha notificat en diverses ocasions que caldria prendre mesures impopulars per rebaixar el deute. En cas que a finals d’any el tancament de comptes reflecteixi un endeutament superior al límit establert per la llei, implicaria que el comú deixés de rebre les transferències per part del Govern.
Pel que fa les altres parròquies, el Comú d’Ordino té un objectiu d’endeutament del 164,3%, el de la capital del 114,5%, el d’Escaldes-Engordany de 108,4% i el d’Encamp i el de la Massana del 105%. El Comú de Canillo és el que té un objectiu més baix amb un 58,4%.

En referència a la despesa de funcionament, el Comú de Sant Julià és l’únic que té un objectiu negatiu amb una rebaixa del 3,3%. Del contrari, els objectius més elevats són del Comú d’Ordino, amb un 14,4%, d’Escaldes-Engordany amb un 9,9% i de Canillo amb un 8,7%. Els segueixen Encamp amb un 6,8%, la Massana amb un 5,9% i Andorra la Vella amb un 5,8%.

Així mateix, també es preveu que l’estat tanqui l’any amb un deute del 43,6% en relació al Producte Interior Brut (PIB), onze punts per sota del límit mercat per la Regla d’or que es fixa en un 55% del PIB. Pel que fa a l’objectiu del deute de l’Administració general, es preveu que sigui d’un 37,6%, més de dos punts per sota del màxim (un 40% del PIB). 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT