PUBLICITAT

Ordino

Saboya: «El Principat no s’està inventant com un país de pau, és una realitat»

Les autoritats denoten la «tranquil·litat» que es viu aquí en relació a altres territoris amb conflictes

Per ESTEFANIA GRACIA

Cloenda de la cinquena edició de l’ART Camp, ahir.
Cloenda de la cinquena edició de l’ART Camp, ahir. | ANA / S. F.
Si hi ha una característica prominent d’Andorra és «la pau i seguretat» que es respira al país. Almenys aquesta és la característica que van coincidir en destacar ahir les autoritats del Principat durant la cloenda de la cinquena edició de l’ART Camp. La temàtica d’enguany ha estat Colors pel planeta. Tot i això, s’ha seguit el mateix context de cada edició: l’intercanvi artístic al voltant de la cultura i la pau. Amb aquest propòsit, els artistes participants han elaborat les seves obres (tres cada un d’ells). 
 
Entre els discursos de cloenda dels organitzadors i assistents va aflorar en nombroses ocasions la «tranquil·litat» que viu Andorra en comparació amb altres països que estan passant per una època de conflicte. Els participants van destacar que actualment es viu un temps d’intolerància i terrorisme que deixa entreveure els països amb més mancança de pau. Per sort, però, Andorra no es troba entre aquests. I precisament, dita afluència de seguretat és, segons algunes autoritats, «un valor» del país que cal mostrar. 
 
El president de la Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU), Josep Dallerès, va puntualitzar que és una «sorpresa veure com artistes de països que actualment estan en conflicte són capaços de treballar en conjunt, o com a mínim amb respecte. Aquest és el missatge de pau que Andorra pot aportar al món i l’hem de valorar al màxim». Prenent aquest fet i la pròpia experiència del Principat, «podem donar missatges de pau i els podem avalar». 
 
D’altra banda, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va destacar que l’ART Camp «és un bon instrument per vehicular l’imatge d’un país que ens defineix de forma molt clara lligat a la pau». I és que Andorra «és nascuda d’un tracta de pau i tenim un sistema molt característic precisament per això. En els darrers anys hem volgut transmetre un missatge de pau, i en aquesta ocasió hem pogut aprofitar l’art per compartir experiències i superar barreres amb artistes de diversos països que avui dia estan en guerra». 
 
Saboya també va afegir que l’etiqueta d’un país segur i marcat per la pau no ha estat posada per Andorra. Han estat els altres països de l’exterior qui han denotat aquest valor. «Nosaltres no ens estem inventant com un país de pau, multicultural o plurilingüe, és una realitat que tenim i hem de pensar en agafar-la i mostrar-la». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT