PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Barrugués i Arias entren a escena el primer dia de competició dels Jocs de Rio

La tiradora participa a la ciutat brasilera en carrabina 10 metres i el nedador en la prova dels 400 metres lliures

Per JOAN JOSEP BLASCO

Laura Sellés i Dani Garcia, en els entrenaments a Rio de Janeiro amb membres de l’equip espanyol.
Laura Sellés i Dani Garcia, en els entrenaments a Rio de Janeiro amb membres de l’equip espanyol. | Facebook
La 31a edició dels Jocs Olímpics d’estiu ja és una realitat. La passada matinada s’inauguraven a l’Estadi de Maracanà amb tota l’expectació que suposa aquesta cita. Avui es comencen a repartir les medalles a Rio de Janeiro i els esportistes acumulen la tensió per assolir els resultats que esperen i pels que porten tant de temps treballant-hi. Uns per la glòria olímpica, i els altres per superar-se a si mateixos. El tret de sortida està donat.
 
El calendari està atapeït, pel que les competicions van iniciar-se abans de la cerimònia d’obertura. De fet, van començar dos dies abans, amb els primers partits de futbol o les classificatòries de tir amb arc. En el primer dia oficial de competició hi haurà doble participació andorrana. La primera en fer-ho és Esther Barrugués. La prova de 10 metres carrabina femenina és la primera de totes i d’on sortirà la primera campiona olímpica. Barrugués es troba amb confiança. Són molts mesos de feina els que hi ha al darrera, seguint unes rutines per arribar en les millors condicions. «La feina està ben feta i per això mateix no he de desconfiar que no surtin bé les coses», indica la tiradora, que va poder entrenar a les instal·lacions de tir, on ja té preses les mides, ja que va competir mesos enrera en una prova de la Copa del Món.
 
Qui també debuta és Pol Arias. Ho farà a la piscina en la prova de 400 metres lliures. L’estrena en uns Jocs fa que «estigui una mica nerviós perquè vol que tot li surti bé», indica el seu entrenador, Sergio Rayo, subratllant que «el nostre objectiu és intentar no quedar últims», perquè amb la variacions de proves que va patir per ser als Jocs «no està preparat al 100% per tractar de superar la seva marca». Tot i així, «està amb ganes de realitzar un bon resultat, amb una actitud positiva». A Rio, Arias s’ha exercitat una vegada a la piscina de competició i dues a la d’entrenaments.
 
En aquesta primera jornada també hi ha participació de residents. Serà a la prova de ciclisme en ruta, amb l’espanyol Joaquim Purito Rodríguez i el portuguès Rui Costa, entre d’altres. El pilot haurà d’afrontar un recorregut de 237 quilòmetres. El punt decisiu de la cursa serà la Vista Chinesa, un port de primera categoria i de quasi 9 km d’ascensió, dividit en dues parts i al que els corredors hauran de pujar tres vegades. L’últim pas serà a només 10 km per al final. Aquesta serà la darrera prova com a professional de Purito, que el mes passat va anunciar la seva retirada. El de Parets del Vallès vol acomiadar-se de la millor manera i lluitarà per penjar-se una medalla.
 
Els acabats de la vila olímpica deixen molt que desitjar
En tots els Jocs Olímpics sempre hi ha la mateixa problemàtica. A pesar de treballar amb molta antel·lació, a mida que s’acosten les dates d’inici tots són presses per tenir-ho tot a punt. I moltes vegades no aconsegueixen complir els terminis, deixant les infraestructures amb una cara que semblen acabades i a ple rendiment, quan no ho estan. La vila olímpica tot i semblar-ho a simple vista, no està finalitzada, i els problemes van anar sorgint a mida que arribaven els milers d’ocupants. Enric Claverol, l’entrenador de Barrugués, es trobava a l’arribada que no hi havia aigua calenta, tot i que posterioment li van solucionar. Qui no ha tingut tanta sort és Sergio Rayo. El lavabo del seu apartament no funciona i han d’utilitzar els comuns. «L’habitació no està acabada, però no som els únics. Hi ha bastant gent així. Hem demanat que ho arreglin però no hi ha manera. Molts demanen als de manteniment que els solucionin els problemes i no els hi vénen. Suposo que no poden arribar a tot. Els edificis estan bé, però per dins o no estan finalitzats o tenen els acabats ràpids», assegura l’entrenador.
PUBLICITAT
PUBLICITAT