PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els negocis de Príncep Benlloch reclamen atenció per a la zona

Els comerciants emplaçats després de la plaça del Poble lamenten els llimbs en què se’ls sosté / Conxita Marsol té sobre la taula diversos projectes amb què confia revitalitzar el barri

Per MARISA DA COSTA

L’avinguda Príncep Benlloch, amb l’habitual poca afluència de què es lamenten els comerciants de la zona, ahir.
L’avinguda Príncep Benlloch, amb l’habitual poca afluència de què es lamenten els comerciants de la zona, ahir. | MARICEL BLANCH
La reclamació d’atenció per part dels empresaris emplaçats al barri de Príncep Benlloch i endavant no és nova. L’actual equip comunal, encapçalat per Conxita Marsol, és conscient de les demandes dels comerciants de la zona i assegura treballar en diversos «projectes» encarats a la solució d’aquesta problemàtica. Aquests dossiers, però, «requereixen temps»,  recorda Marsol, quelcom de què no disposen els propietaris de negocis emplaçats a l’avinguda posterior a la plaça del Poble, que demanen l’atenció del comú en aspectes bàsics com són la neteja o l’enllumenat.
 
La recentment conclosa Festa Major de la capital ha revifat l’exigència de deferència per part dels comerciants que se situen després de l’edifici comunal d’Andorra la Vella però que no es troben al bell mig del perímetre del casc antic. «Tallen la carretera per instal·lar a la plaça de les Arcades tot el sarau per a la festa i obliden que al darrere té continuïtat l’eix comercial de la capital». La queixa és d’una de les comerciants però es fa extensiva a bona part dels empresaris del barri, que il·lustren amb la celebració de la capital la «deixadesa» en què els manté l’administració local: «Es fan moltes activitats per donar vida a la parròquia, però sembla que la vila s’acabi a la plaça del Poble. Des d’allà i en direcció Santa Coloma, es té totalment oblidat l’àmbit comercial», assegura un altre venedor de Benlloch.
 
Abocats al tancament/ No són majoria els qui arriben a l’extrem, però més d’un botiguer es planteja el tancament. «No tanco ara perquè tindré penalització, però el proper any desapareixeré del barri». El regent d’una de les botigues de roba de l’avinguda té clar que no la pot mantenir oberta, i no és l’únic. Abans no finalitzi l’any, un dels pocs establiments que es dediquen a l’scrap al país tancarà les seves portes a Príncep Benlloch: «No pot equilibrar-se el nivell de vendes, baix per la falta d’afluència, amb el preu dels lloguers». 
 
La necessitat «d’atraure clients també a la part que condueix a Santa Coloma per dins del poble» és també una exigència compartida pels comerciants. «Ja que es talla la carretera per a muntar-hi un escenari, com a mínim que s’allargui la comparsa. Si més no, que se senyalitzi el carrer perquè la gent sàpiga que l’oferta de botigues no s’acaba a la plaça on està el Comú». Tramet la demanda una de les empresàries amb més trajectòria a la zona que, lamentant que aquest estiu encara no ha facturat «el mínim com per a cobrir el cost del lloguer del local», no descarta «tancar portes si no es fa res per dinamitzar aquesta part del casc».

La petició de col·locar indicacions amb què s’assenyali la zona és també una idea compartida «que a més no tindria un cost desproporcionat per al comú i que ajudaria a portar clients». 
 
Neteja dels carrers/ «Estem d’acord en què no poden controlar l’elevat preu dels lloguers», però sí, segons creuen els comerciants, «vetllar per portar-nos gent igual que fan amb la resta de carrers amb botigues de la parròquia». Hi ha, però, un altre aspecte clau en què el teixit de botiguers demana al comú que posi mans: «en un mes encara no he vist passar l’equip de neteja dels carrers». La queixa també es repeteix però no es fa extensiva a tota la via, segons contradiu un company de gremi: «Sí que hem de lamentar que ens tenen oblidats i només se centren en Meritxell, Riberaygua i el centre del casc antic, però de la neteja no ens podem queixar perquè cada dos per tres passen els escombriaires». 
 
La mandatària de la capital, Conxita Marsol, fa èmfasi en aquest sentit assegurant que «es dóna el mateix tractament» a Príncep Benlloch que a la resta de la parròquia. I fa extensiu el tema higiene a tots els altres vessants quan parla de l’atenció que l’equip comunal dirigeix als diferents carrers de la capital. «Estem treballant i cada zona tindrà el seu moment», va asseverar. 
 
Projectes de dinamització/ Les actuacions a l’avinguda Enclar, «un projecte important» que ajudarà a la zona o els plans futurs per a l’indret en què actualment s’ubica la properament enderrocada Casa del Benefici són algunes de les mesures que la corporació local té en ment per dinamitzar tant les carreteres que segueixen a l’avinguda Meritxell en direcció a Santa Coloma com la mateixa població colomenca. 
 
La cònsol discrepa de les queixes per falta d’atenció dels comerciants. Reconeix que «és una avinguda amb problemes» però assegura que «tots els retorns que té de la zona «indiquen una millora». D’altra banda, va assenyalar que, malgrat els esforços, s’ha de tenir en compte que no tots els carrers poden tenir el mateix èxit comercial. No obstant això, Marsol informa que «estem treballant» i que, tan bon punt s’hagin definit de forma «clara» els projectes a tirar endavant, es farà una reunió amb els actors de la zona. Adverteix, però, que cal temps per a desenvolupar-ho correctament. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT