PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’AGIA augura una pujada de preus en el lloguer de pisos cèntrics

Els propietaris comencen a assegurar els habitatges per cobrir els danys que poden causar els animals

Per Estefania Gracia

Blocs de pisos de nova i vella construcció al Principat.
Blocs de pisos de nova i vella construcció al Principat. | Tony Lara
El president del col·legi professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), Jordi Galobardes, destaca que actualment els lloguers són un mercat «que ja està madur. Avui dia no tenim aquells estocs que hi havia abans per col·locar. Ara, quan un inquilí surt, un altre entra». 
 
Precisament, degut a una àmplia demanda i a la disposició de poc producte, Galobardes creu que els preus dels lloguers de les zones centrals, com Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, «començaran a pujar poc a poc». Perquè «durant molt  de temps s’han mantingut estables, però en aquest moment veiem una senyal que indica que els pisos del centre començaran a tenir uns lloguers més alts». 
 
Pel que fa a la resta de parròquies, el president puntualitza que els preus es mantindran més estables. Afegint que fa uns anys, «les zones altes, com Canillo, tenien poc mercat de lloguer, però ara s’ha anat col·locant l’estoc i poc a poc s’han anat llogant més pisos. Per tant, podem dir que el lloguer ha anat ocupant el mercat a totes les parròquies». Així, «de forma moderada», l’interès en comprar i llogar pisos ha deixat d’estar focalitzat en les parròquies centrals i s’ha estés una mica més cap a les zones altes.  
 
En relació a la compra d’immobles, Galobardes assegura que els preus es mantindran més estables i que seguiran els valors establerts fins ara. 
 
Pisos amb animals / Un dels maldecaps amb què es troba un ciutadà que té animals és la possibilitat de llogar un pis on aquets estiguin permesos. Doncs actualment –a Andorra– l’estoc d’aquestes característiques és força limitat. Al respecte, Galobardes destaca que cada propietari és lliure de permetre o no l’entrada d’animals al seu immoble.
 
Tot i això, «nosaltres recomanem que si el llogater vol acceptar mascotes, faci una assegurança per cobrir els danys que pot causar l’animal. I a partir d’aquí, és possible que molts propietaris, en vista d’aquesta assegurança, estiguin més interessats en llogar el pis». El president remarca que fins ara aquesta pràctica no s’ha dut massa a terme, «però ara ja es comença a fer i coneixem a més d’un propietari del Principat que ha optat per protegir el seu immoble d’aquesta manera». 
 
Línies a seguir / La nova junta d’AGIA està al capdavant del col·legi des de fa uns cinc mesos. I amb la intenció d’incentivar el mercat immobiliari andorrà, Galobardes matisa que s’està treballant en la inversió estrangera. «Estem fent esforços des d’AGIA i des de Fiabci Andorra perquè inversors de fora s’interessin en el país i facin la seva residència aquí». El president indica que encara «som uns grans desconeguts a nivell immobiliari i estem intentant que se’ns conegui en aquest àmbit». 
Una altra línia que seguirà la nova junta és fer més incidència en la recopilació de dades i estadístiques , perquè actualment «no tenim xifres específiques i creiem que són necessàries per tenir una informació més acurada del que està passant al mercat». En aquest sentit, «elaborarem estudis i estadístiques» per treballar sobre una informació més real.
 
Nous edificis per fer front a la demanda

El president de l’AGIA, Jordi Galobardes, creu que en els propers anys s’haurien de fer noves edificacions, ja que fins ara «la promoció immobiliària ha estat força parada pel tema de la crisi i veiem que hi ha algun tipus de demanda que no podem cobrir». Per exemple, en el cas dels immobles de luxe, «hi ha un mercat que no es pot satisfer prou bé a nivell de lloguer, tenim poc producte en aquest àmbit. Per tant, seria interessant que anessin apareixent nous immobles». 
 
Galobardes també destaca que hi ha «el tema dels bancs, aquests tenen un paper primordial perquè la construcció i reactivació tiri endavant». 
 
Amb tot, Galobardes creu que és «d’esperar que en els propers anys la promoció immobiliària es vagi revitalitzant a mesura que es vagi consolidant la demanda del mercat immobiliari. En poc temps hi ha d’haver un canvi, perquè estem partint d’una situació gairebé zero». A més, «hem vist que els permisos han pujat molt aquest últim any i que s’han aprovat alguns plans parcials. I tot això indica que la situació anirà a millor».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT