Marc Casal arriba a Matterhorn recent recuperat d’un esquinç

Els germans Casal, representants de la FAM a la quarta cita de l'Skyrunner World Series

Marc i Òscar Casal, en una etapa de la cursa Transalpine Run que van adjudicar-se l’estiu passat i que passa per Alemanya, Àustria i Itàlia | FACEBOOK
Els germans Casal ja són a la localitat suïssa de Zermatt, on avui afronten la quarta cita de l’Skyrunner World Series 2016, al qual ocupen una privilegiada segona (Òscar) i tercera posició (Marc) en classificació general.

El seleccionador nacional, Carlo Ferrari, assegura que els dos corredors de la Federació Andorrana de Muntanyisme arriben «ben entrenats i preparats» per una cursa de llarga distància adequada a les seves característiques, tot i que el petit, Marc, arriba amb certs dubtes. Fa cinc dies es va fer un esquinç de turmell entrenant i ha hagut de posar-se en mans del fisioterapèuta per recuperar-se. Són pocs dies: «Creuem els dits. Esperem que sent una carrera tan llarga no li passi factura», va apuntar Ferrari.

La Matterhorn UltraKS consta de 46 quilòmetres de distància i 3.600 metres de desnivell, tres ascensions i una última baixada de gran desnivell, amb uns 900 metres en uns 5 quilòmetres. Òscar és qui millor s’adapta a aquesta cursa no tan tècnica, com ja va deixar-ho patentfa dos estius quan va aconseguir la setena plaça amb un temps lleument superior a les 5 hores. En principi, el top15 per als dos andorrans és viable, tot i que caldrà esperar a última hora per acabar de saber quins corredors top es presenten a la cita suïssa. En tot cas, Ferrari va refusar parlar de resultats: «Preferim no mirar la classificació per no posar-nos pressió a sobre. Tampoc sabem qui ve i qui és baixa, per tant anem a cada carrera amb la mateixa mentalitat que a les anteriors: gaudir d’aquest esport i donar el màxim».

Després, Estats Units i Itàlia / En tot cas, el paper tan protagonista que estan tenint els germans Casal en la general ha fet que l’entitat que presideix Jaume Esteve els ofereixi la possibilitat de córrer les dues últimes curses del calendari, als Estats Units –The Rute 28K a Montana– i la final a Itàlia –Limone Extrem de Lombardia–, que puntua un 20% més que la resta. «Qualsevol selecció ho hauria fet. No tindria sentit no donar-los suport», va apuntar Ferrari. Perquè Òscar és segon amb 187 punts i Marc tercer amb 181. El líder és l’italià Tadei Pivk amb 356 i per sota hi ha l’espanyol Pablo Villa amb 171. Val la pena. Òscar ja ha confirmat que farà les dues carreres. Marc farà l’última però no ha confirmat la nord-americana.

Ferran Teixidó s’adjudica el Km. Vertical Sarrazi a Montcalm

Ferran Teixidó va adjudicar-se el dijous passat el Quilòmetre Vertical Sarrazi que es va disputar a Montcalm i que és puntuable per al nou circuit Copa Tres Nacions a la qual hi participen Catalunya, l’Arieja i Andorra.

El corredor de la FAM va registrar una marca de 39:16 i va aventatjar en tres minuts el segon classificat, Yann Mondot, i en gairebé quatre el tercer, Guilhem Vilalta. Així doncs, Teixidó ha guanyat les dues primeres curses –l’estrena va ser a Àreu, a principis de juliol–i per tant lidera la general a l’espera de la darrera cursa, que es disputarà a l’octubre a Vallnord.

Amb tot, Teixidó, com els germans Casal, està totalment centrat en la màxima cita mundialista de curses verticals, a la qual és el sorprenent líder amb 287 punts després de cinc carreres, amb 87 de marge respecte del segon classificat, l’italià Philip Goetsch, i de 107 sobre el tercer, Marco Moletto. «Corre aquestes carreres per no perdre el ritme de competició. Ha fet un gran temps, cosa que demostra que continua en un estat de forma fantàstic», va assegurar el seleccionador.

La darrera prova de les Vertical Series va ser el 5 d’agost i la pròxima, el 2 de setembre a Lone Peak (Estats Units). Ja a l’octubre, el circuit posarà el punt i final després de set proves amb la Limone Extrem. Només puntuen les quatre primeres, però en tot cas l’andorrà haurà fet totes les curses i podrà eliminar els tres pitjors resultats. Té totes les facilitats possibles per fer història.