Un ‘malalt’ de la tàctica per a la tricolor de futbol

Igor Labaien s’incorpora a l’‘staff’ tècnic com a expert en una faceta que ha de posar fi a les 54 derrotes seguides en partit oficial

Per Iván Moure

Igor Labaien –a la dreta– amb Koldo Álvarez durant la presentació del nou membre de l’‘staff’ tècnic de la selecció absoluta, ahir a l’Estadi Comunal. | Emilio Prenas
Koldo Álvarez iniciarà el dimarts vinent la seva quarta fase de classificació al capdavant de la selecció absoluta de futbol. Ho farà amb un deute que encara té pendent des que ocupa la banqueta de la tricolor: «Puntuar». Aquest, no ho nega, és el seu repte i objectiu.

Des de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) van tenir clar quan va acabar el partit a Gal·les del darrer Preeuropeu que ell era la persona idònia per continuar en el càrrec, després de consultar també altres candidats. Però també tenien clar, ell el primer, que calia fer algun canvi en el cos tècnic. Millor dit, un fitxatge d’algú que aportés coneixements per acabar d’una vegada per totes amb els onze anys –que es compliran demà– que porta la tricolor perdent en partit oficial. Des d’aquell 3 de setembre del 2015 en què la selecció va empatar a l’Estadi Comunal contra Finlàndia –amb David Rodrigo com a seleccionador–, s’han acumulat 54 derrotes consecutives.

Ahir, a quatre dies del partit contra Letònia, Koldo mateix va presentar el nou empleat fitxat per al cos tècnic tot i que ja fa uns mesos que s’ha incorporat a la disciplina de la FAF. Es diu Igor Labaien i és un malalt de la tàctica que ha d’aportar els seus coneixements per trencar amb el malefici de les derrotes.

De 39 anys i nascut a Tolosa, fa més de mitja vida que va marxar de la seva terra per anar a estudiar INEF a Lleida. Allà mateix va iniciar la seva carrera dins el món del futbol. Un any al Lleida cadet, dos al Seròs de Regional, dos al Pomar de la preferent aragonesa, un altre de nou al Lleida cadet, dos al Fraga i un d’ajudant d’Elcacho al Balaguer li van permetre donat el salt que ell buscava i fitxar per dirigir el juvenil B de l’Espanyol, fa més d’una dècada. Al club periquito va anar ascendint esglaons fins convertir-se en l’ajudant del Vasco Aguirre fa quatre anys.

Actualment està a la secretaria tècnica i col·labora amb la secció de metodologia del club que presideix el xinès Chen Yansheng, feina que a partir d’ara compaginarà amb el de la FAF.

La seva especialitat és analitzar rivals i trobar les seves virtuts i defectes: «Amb Aguirre era l’expert en buscar la manera de fer mal atacant», apunta Koldo. La seva pròxima víctima serà Letònia. «No et diré els seus punts febles ara, no és convenient donar pistes abans del partit», puntualitza el propi Labaien.

L’altre gran avantatge del nou integrants del cos tècnic és que, com diu el seu currículum esportiu, coneix a la perfecció el futbol semiprofessional, el que hi ha a Andorra. Té més vincles amb la selecció del que sembla. «Vaig entrenar a Max Llovera a l’Espanyol, a Márcio Vieira l’he patit de rival quan estava al Fraga…», recorda abans d’afegir: «Aíxi que conec els jugadors internacionals, sé què poden donar i com puc treure el 100% de cadascú».

Parla com si fos l’entrenador, però per la manera de treballar del nou cos tècnic de Koldo, pràcticament ho és. «Aquí m’ofereixen la comoditat de participar en tot i això és un gran repte per a mi. Estic molt content de trobar aquesta família». Ho serà, almenys, fins que acabi aquesta fase de classificació, com així especifica el seu contracte.

La sub-21 cau per la mínima a Lituània en un partit de tu a tu

Un any després del gol d’Aaron Sánchez de penal contra Lituània a l’Estadi Comunal, que va significar el triomf de la sub-21 i sortir de la cua de la classificació es van tornar a veure els dos pitjors equips del grup 2, aquesta vegada a Vílnius. De nou, la tricolor va demostrar que no té res a envejar a aquest rival tot i que aquesta vegada va perdre pel mateix resultat: 1-0.

El combinat que dirigeix Justo Ruiz li va jugar de tu a tu a Lituània i fins i tot va ser la primera en avisar, amb un xut llunyà d’Aláez al minut 7 que va sortir fora. En la següent jugada va haver-hi rèplica, ja que Sirgedas va posar a prova a Silverio, qui va endevinar-li les intencions.

Després de gairebé un quart d’hora de lluita per la pilota, el partit va entrar en una fase d’intercanvi de cops. Matos va començar amb un xut desviat al minut 21 i poc després, l’intent de Jankauskas tampoc va veure porta. Nazzaro va fer intervenir el meta Gertmonas al meridià del primer temps, després va ser Matos i va agafar la iniciativa el quadre local. Primer va avisar amb una doble ocasió de Capuitis i Romanovski que va resoldre Silverio. Però al 34, el meta tricolor no va poder evitar el gol de falta de Sirgedas amb el qual s’aniria al descans.

A la segona part Andorra va sortir en busca de l’empat, tot i que van ser els locals els primers en amenaçar, de nou aprofitant la qualitat de Sirgedas a pilota aturada, tot i que aquesta vegada va xutar la falta fora. Matos i un Nazzaro molt actiu van poder empatar al primer quart d’hora de la represa, però a poc a poc es va anar gastant la benzina, Lituània va replegar línies buscant matar el partit i poc futbol més es va poder veure. Queda un últim partit, la líder Itàlia, per intentar eludir el fanalet vermell.