PUBLICITAT

Organyà

Manuel Roig guanya el 20è Premi Pirineu de narració

L’escriptor obté el guardó amb ‘Mercè la de l’home mort’

Per EL PERIÒDIC

Els guanyadors dels Premis Homilies 2016, dissabte a Organyà.
Els guanyadors dels Premis Homilies 2016, dissabte a Organyà. | GENERALITAT DE CATALUNYA
L’escriptor alacantí Manuel Roig va guanyar dissabte el Premi Pirineu de narració literària amb l’obra Mercè la de l’home mort, un relat rural amb tocs de realisme màgic, segons informa Ràdio Seu. El premi dotat per l’Ajuntament d’Organyà amb 1.600 euros, es va lliurar dissabte dins els actes de la 20a Fira del Llibre del Pirineu. Jordi Portals va ser finalista amb el relat Si Bausén fos a Kentucky, basat en els fets reals que van donar origen al cementiri civil del petit poble aranès.

Els altres guardons del cartell de premis literaris Homilies d’Organyà van ser per a Salvador Obiols, que es va endur el Josep Grau i Colell de Poesia amb Ombres que passen; Mònica Pagès, guanyadora del Lletres de Dones per El món a contrapèl; i Salvador Vergés, que va guanyar el Germans Espar i Tressens de relats viscuts amb Records de Seda. El premi Albert Vives de periodisme el va obtenir l’Editorial Gavarres, per la revista Cadí-Pedraforca. L’acte el va presidir la consellera de Presidència de la Generalitat, Neus Munté.

Defensa del català/ Munté va aprofitar l’esdeveniment per reivindicar la defensa del català i del model lingüístic a l’escola davant «aquells que busquen pactes de confrontació a costa de la nostra llengua». Per a la consellera, iniciatives com aquesta fira, que enguany arriba a la 20a edició, són un «aparador» del patrimoni català «més preuat».

«La llengua ens permet descriure els nostres paisatges, ens connecta amb el nostre passat i ens permet projectar-nos cap al futur», va afirmar. Per aquest motiu, va destacar la voluntat del Govern de «promoure i fer avançar la llengua i la cultura catalanes» i, més concretament, va refermar el compromís amb la defensa de la immersió lingüística com un «model d’èxit, aplaudit a Europa», i que garanteix el dret a conèixer i parlar també en català «davant d’aquells que busquen pactes en contra de Catalunya i la seva llengua».

Editorials i llibreries/ El lliurament dels premis literaris va tancar la segona jornada de la Festa i Fira del Pirineu, que va concloure ahir al migdia. Els llibres i els seus autors van ser els protagonistes del dia amb la presentació de més de 20 novetats literàries a l’escenari del carrer del Sol. Una quinzena d’editorials i llibreries han estat presents a la Fira amb els seus estants i més d’un miler de títols.

Per primera vegada i per iniciativa del servei de Biblioteques de Catalunya, les biblioteques pirinenques van estar a la fira per proveir-se de llibres per als seus fons, un fet que reforça el prestigi del certamen. També va visitar la fira una delegació de l’organització del Salon du Livre Pyrénéen de Bagneres de Bigorre, amb la qual es va iniciar un projecte de relació transpirinenca. Les narracions de contes, tant per a adults com per a nens i nenes, les cançons i danses tradicionals del Pirineu, el teatre i les animacions del carrer van compartir temps i espai amb els llibres. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT