PUBLICITAT

Andorra La Vella

Assandca demana que s’estudiï oferir radioteràpia a Andorra

L’associació assegura que cada vegada hi ha més malalts i demana subvencions al Govern

Per LÍDIA RAVENTÓS

Presentació del Cycling Day 2016 als Serradells, amb el cònsol Marc Pons i el president d’Assandca, Josep Saravia, ahir.
Presentació del Cycling Day 2016 als Serradells, amb el cònsol Marc Pons i el president d’Assandca, Josep Saravia, ahir. | TONY LARA
El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va apuntar ahir que el creixement costant de malalts de càncer al país «hauria de fer replantejar al Govern la possibilitat d’oferir el tractament de radioteràpia a Andorra». Actualment, els pacients que requereixen aquest tractament han de desplaçar-se als països veïns. 
 
Una qüestió, segons Saravia, que també necessita de l’ajuda de l’Executiu i de la Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) per afavorir el benestar dels malalts. I és que el Govern no ofereix cap subvenció per cobrir els costos dels viatges que han de fer els pacients. Per ara, únicament la CASS dóna 32 euros als malalts que presenten una factura amb les despeses del desplaçament. Aquesta quantitat, tal com explica el president d’Assandca, «representa que cobreix l’anada i la tornada i les despeses de menjar que hagis de fer fora de casa». Uns diners, va assegurar, «que es queden curts amb la despesa real que es fa». 
 
Per tal d’ajudar els afectats, des de l’associació, juntament amb els autocars Nadal, ofereixen un servei de desplaçament gratuït. Saravia va explicar que aquest servei té un cost de 50 euros anar i tornar de Barcelona que cobreixen a mitges entre l’associació i la companyia d’autocars. D’aquesta manera, exposava, «cobrim els costos del viatge i els 32 euros que dóna la CASS poden servir per les despeses extres de menjar i altres necessitats dels pacients». 
 
Segons dades de l’associació contra el càncer, cada mes realitzen entre 80 i 90 viatges a Barcelona. Una xifra prou elevada, consideren, perquè l’Executiu «es plantegi una alternativa». «Hi ha persones que han de fer 38 viatges perquè tenen 38 sessions de radioteràpia. A 50 euros per desplaçament els números es disparen», calculava. En aquest sentit, Josep Saravia va reivindicar que «l’enfoc del Govern és erroni. Han de deixar de veure números i pensar en les persones»
 
El president de l’associació de malalts de càncer va destacar que tenen «molta demanda» de transport per anar a Barcelona i que, cada vegada més, també per dirigir-se a Lleida i a Tolosa. En aquest sentit, va avançar que encara no disposen de cap acord amb cap empresa pels desplaçaments a aquestes dues destinacions.
 
Allotjaments subvencionats/ En alguns casos en què els tractaments són de llarga durada els pacients prefereixen quedar-se uns dies a la capital catalana. En aquest cas, Assandca tampoc rep cap subvenció per part del Govern però ofereix, mitjançant un acord amb una altra associació catalana, pisos a preus molt assequibles. Per una nit d’allotjament, els malalts han de pagar 10 euros. En cas de necessitar el pis més de 30 dies, el cost es rebaixa fins a set euros per nit. I, fins i tot, pot arribar a ser gratuït en casos en què els malalts no tenen recursos econòmics. 
 
L’única condició per demanar els allotjaments és que el pacient tingui un acompanyant per tal que si en algun moment es troba malament no es trobi desemparat. Aquest és, segons va manifestar Saravia, un altre dels motius de les repetides demandes de l’associació a l’Executiu perquè es treballi en la Llei de l’acompanyament. Aquest text legislatiu «hauria de permetre als familiars estar amb els pacients». 
 
Demanda d’un psicòleg i un oncòleg/ Des de l’associació contra el càncer van reiterar també la demanda d’afegir un psicòleg tant per als pacients com per als seus familiars així com un oncòleg fix que visiti al Principat. 
 
Altres projectes en curs/ Assandca també treballa per aconseguir unes gorres especials que minven la caiguda de cabell deguda a efectes secundaris de la quimioteràpia. Així, va destacar Saravia, «aconseguiríem que les dones, sobretot, no veiessin la seva autoestima tan afectada». De moment però, no n’han adquirit cap per falta de capital. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT