PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Casamajor cedeix el seu rostre a un jove Ramon Lull

TV3 estrena un documental sobre la vida de l’intel·lectual

Per EL PERIÒDIC

Roger Casamajor, caracteritzat com un jove Ramon Llull.
Roger Casamajor, caracteritzat com un jove Ramon Llull. | CCMA
Televisió de Catalunya ha escollit la Diada de Catalunya, l‘Onze de Setembre, per estrenar el llargmetratge Jo, Ramon Llull, una documental ficcionat de 90 minuts sobre la vida de l’intel·lectual mallorquí i el món medieval que li va tocar viure. L’auidovisual està dirigit per Antoni Tortajada i Joan Gallifa. El personatge de Llull l’interpreten Roger Casamajor, que es posa en la pell d’un jove burgès que descobreix la fe i la intele·lectualitat, i Jordi Bosch, que és el Llull adult.

Ramon Llull (Palma, 1232-1316) va viure 84 anys, molts pel segles XIII-XIV. La seva família pertanyia a la noblesa catalana que acompanyava el rei Jaume I en la conquesta de l’illa de Mallorca. El jove Llull va rebre la típica formació cortesana, es va casar amb Blanca Picany i van tenir dos fills. Però cap al 1263 va experimentar una sèrie d’experiències místiques i va abandonar la seva posició social i la família per dedicar-se a un únic objectiu: la conversió dels infidels –musulmans, jueus i gentils– a la fe cristiana, un objectiu al qual va dedicar la seva vida.

Llull va establir l’Ars o Art lul·liana, un sistema filosòfic que permetria demostrar, a través de l’argumentació filosòfica racional, la veritat del cristianisme als infidels. Lluyll escrivia tant en català com en llatí, i se li atribueixen unes 250 obres, entre sermons, cartes, proverbis, manuals didàctics, poesia, autobiografia, narrativa i tractats científics, filosòfics i morals. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT