PUBLICITAT

Andorra La Vella

Les 11 claus de perquè Andorra és com és

Vergés explica de forma planera els moments polítics i socials més rellevants del país

Per ESTEFANIA GRACIA

Presentació del llibre ‘Història d’Andorra en 11 claus’, ahir.
Presentació del llibre ‘Història d’Andorra en 11 claus’, ahir. | MARICEL BLANCH
Oliver Vergés recull els moments punters de la sobirania del Principat en el llibre Història d’Andorra en 11 claus, de l’editorial Anem Editors. El propòsit és explicar «perquè el país ha arribat a l’actualitat com un estat independent i quins han sigut els moments claus de la seva història», segons va matisar ahir l’autor durant la presentació de l’obra. 
 
Amb 11 dates referents, Vergés explica els moments «imprescindibles d’Andorra», com la Constiució (1993), dia en què –segons puntualitza l’autor– els andorrans «van començar a ser amos i senyors del seu esdevenir». Així com l’elaboració del Manual Digest (1748), la compra de les Valls d’Andorra per part dels bisbes (1133) o la destrucció del castell de Bragafolls. Precisament, aquest darrer fet pot ser un dels que la gent, «tot i conèixer, té menys sabuts», destaca Vergés. 
 
La destrucció del castell «forma part de la memòria andorrana però potser no s’havia escrit suficient sobre aquesta qüestió per incidir en la importància que té en la història del país». 
Per realitzar el llibre, Vergés s’ha documentat amb la bibliografia sobre el Principat que ja està present en diverses edicions. «Hi ha molta història d’Andorra que ja s’ha publicat i a partir d’aquí –fent unes lectures– vaig poder assolir moltes coses, sobretot per fer un llibre de divulgació com aquest». 
 
I tot i que l’autor és de Terrassa, destaca que té «una vinculació amb Andorra des de fa uns anys i quan em van fer aquesta proposta des de l’Editorial Anem Editors em va agradar i m’hi vaig voler presentar de seguida». 

Per a andorrans i forans / Vergés va matisar que l’obra està feta tant per als andorrans com per a la gent de fora. «El llibre està pensat per als del país perquè tot i que molts ja coneixen la història, sempre va bé recordar-la, i més si és fa d’una manera planera i divulgativa». 
 
Tot i això, «també està pensat per als de fora, ja que darrerament s’han publicat varies informacions i documentals bastant penosos sobre Andorra, on es dóna una imatge que no és o on es deixa clar que veritablement no és coneix la història del país. Des de fora es reclamen coses i es parla de coses, però no se sap que hi ha actualment al Principat i com ha arribat a ser així». 
 
El síndic general Vicenç Mateu va voler remarcar que gràcies a aquest llibre es posa «a l’abast de la ciutadania un resum respecte els moments polítics i socials més destacats del nostre país». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT