PUBLICITAT

El paper de l'art, al mateix nivell que el de la ciència

  • Changeux concilia les dues disciplines per poder entendre l'evolució del cervell humà
  • "La bellesa és una comunicació no verbal que emociona", assegura el neurobiòleg
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Changeux, ahir. Foto:

Si la ponència de Josefina Castellví va centrar-se en qüestions globals que afecten el planeta Terra, el neurobiòleg francès Jean-Pierre Changeux va introduir una temàtica més concreta en el seu discurs: el cervell humà. Per tal d'entendre el seu funcionament i analitzar-ne l'òrgan, Changeux va exposar ahir la conciliació de l'art i la ciència

Posteriorment a una anàlisi neurobiològica concreta i detallada per explicar als assistents el funcionament del cervell, el científic va assegurar que, "el desenvolupament del cervell parteix de l'evolució cultural al llarg de la història". És a dir, que a banda dels trets definitoris des del punt de vista científic, l'òrgan cranial és fruit de la interacció amb l'exterior i el seu contacte amb la història i la cultura al llarg dels segles. Per aquest motiu, segons Changeaux, "el cervell no funciona com un ordinador, que es basa en sistemes que se solden i s'interconnecten, sinó que es construeix progressivament".

APROXIMACIÓ A LA BELLESA El neurobiòleg, catedràtic emèrit de l'Institut Pasteur i del Collège de France, també va dedicar uns minuts a la bellesa i va intentar exposar-ne una definició al més precisa possible. Segons Changeux, "la bellesa és una comunicació no verbal que arriba a les emocions". I per intentar fer-ho entendre en primera persona, va fer sonar música clàssica al Centre de Congressos, a la vegada que mostrava un quadre del pintor rus Wassily Kandinski.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT