PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Sanitaris de tota Espanya reben formació en rescat de muntanya al Pirineu català

El curs té l’acreditació de la Comissió Internacional de rescat alpí i està reconeguda a tot el món

Per El Periòdic

Una part pràctica de la formació per a rescats de muntanya que s’està fent aquesta setmana.
Una part pràctica de la formació per a rescats de muntanya que s’està fent aquesta setmana. | ACN
Vuit professionals sanitaris d’arreu de l’Espanya participen durant aquesta setmana en la segona edició del Curs Internacional de Medicina d’Urgències en Muntanya. La formació de segon nivell, només es duu a terme a tres llocs més d’Europa i un dels Estats Units.
 
El curs, organitzat per l’Hospital de Cerdanya, la Universitat de Girona i Mountain Medicine, està coordinat pel director mèdic de l’Hospital cerdà i de la Càtedra de Medicina i Muntanya, Enric Subirats, que remarca en declaracions a l’ACN que «qualsevol sanitari que vulgui treballar en rescat de muntanya és necessari que tingui aquesta titulació». La participació en el curs atorga l’acreditació de la Comissió Internacional de Rescat Alpí, reconeguda a tot el món.
 
PLACES MOLT LIMITADES AL DE MEDICINA / El Curs Internacional de Medicina d’Urgències en Muntanya està orientat a metges, infermers i tècnics de transport sanitari que treballen en grups de rescat organitzat o que s’estiguin preparant per integrar-s’hi. Els requisits per poder participar en les sessions formatives, amb places molt limitades –vuit–, són el ser sanitari, estar format en urgències i ser autònom en muntanya, cosa que significa poder superar un grau cinc en escalada.
 
Les pràctiques consisteixen a fer escalada, el rescat de ferits en parets, en coves i en vies ferrades, pràctiques de gruatge en helicòpter o rescats en barrancs. El curs intenta reproduir casos simulats en els diferents escenaris d’atenció sanitària d’urgència. A més de l’activitat pràctica, també es repassa la part teòrica del servei i es donen «conceptes nous», segons explica Subirats.
 
Aquesta setmana els participants realitzen la part pràctica corresponent a l’estiu. El curs té una segona part que inclou el rescat en escenaris hivernals. Subirats assegura que un cop realitzat el curs, els sanitaris estan habilitats per treballar en rescats de muntanya, «perquè tenen un mínim d’autonomia en aquests terrenys i la capacitat d’improvisar i adaptar els coneixements mèdics en aquest ambient amb menys recursos i allunyats d’un hospital».
 
El curs es realitza amb la col·laboració de diversos cossos de seguretat com els Mossos d’Esquadra, els Bombers de la Generalitat, la Guàrdia Civil, la Gendarmeria i els bombers francesos, a més dels Bombers d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT