PUBLICITAT

Les explotacions ramaderes es queden sense relleu a Canillo

El Govern i el Comú de Canillo n’estudien les possibles solucions

Pare i fill observen part del bestiar situat al pàrquing Els Arenys durant la celebració de la fira, ahir.
Pare i fill observen part del bestiar situat al pàrquing Els Arenys durant la celebració de la fira, ahir. | ANA / S. F.
Agricultura i Ramaderia i el Comú de Canillo estan estudiant, conjuntament, una solució a l’envelliment i el relleu generacional de les explotacions ramaderes i agrícoles davant d’una alarmant escassetat de joves amb projecció de dedicar-se al sector.
 
«Veiem que tots els propietaris de les explotacions són gent d’una certa edat», explica el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, que detalla com «fa dies que n’estudien les possibles solucions».  El mateix Mandicó reconeix les dificultats de la producció agrària i ramadera a la parròquia per «la dificultat que comporta produir malgrat la gran extensió de territori» de que disposa el país, per culpa de l’agressivitat que presenta l’orografia del Principat. El projecte contempla, a priori, un estudi de la situació de la parròquia en els propers 15 anys. El cònsol, per la seva banda, ha avançat que una possibilitat podria ser sumar diferents explotacions i anar més enllà de la política de subvencions. 
 
Reaccions del Govern / La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va assenyar com el de l’agricultura és un sector dinàmic i que forma part de la identitat del país però que estan «treballant amb problemàtiques a deu anys vista». Calvó va recomanar que es tinguin perspectives més enllà de l’acord d’associació i la repercussió sobre la producció tabaquera. “Hi ha neguit dins el sector”, va explicar, defensant al seu torn que la ramaderia se sustenti mitjançant les subvencions i que el Govern doni suport a la diversificació dels productes en l’agricultura per no dependre del tabac. 
 
Subvencions ineficients / Per la seva banda, el director d’Agricultura, Landry Riba, va reconèixer que la política d’ajuts i incentius del ministeri no ha tingut la incidència esperada. Arribats a aquest punt, avui dia  s’estudien altres propostes pel sector oví, que passarien perquè els propietaris de ramats fessin encàrrecs pels comuns. Amb aquest objectiu marcat, es vol analitzar el treball dels ramats durant l’estiu per veure les feines concretes a demanda dels propis comuns. Aquestes tasques passarien, doncs, per «encarregar feines de cara al manteniment de la muntanya». Riba, per la seva banda, va fer referència a la llei d’Agricultura on es preveu un ajut per sotaboscos i baixants –que no s’ha desenvolupat encara– i que considera «podria servir per donar suport al sector». Pel que fa a l’arrel del problema, Riba va reconèixer que no existeix una solució fàcil i que, concretament a Canillo, es troben en fase d’estudi de com utilitzar millor els incentius existents.
 
Aquesta problemàtica s’emmarca en el transcurs de la Fira de Canillo, inaugurada ahir al pàrquing Els Arenys, amb la participació de totes les productores de la parròquia i un total de 200 caps de bestiar.

El programa d’ajuts no ha causat l’efecte esperat

Dels 12 ajuts que s’han atorgat des de l’any 2000, un d’ells ha estat per a la parròquia de Canillo. El pla de millora de les explotacions, que va adreçat a modernitzar l’explotació amb ajuts que facilitin la incorporació de novetats en el procés productiu, entre d’altres, compta amb un màxim subvencionable de 55.000 euros o el 30% del cost de la inversió. En el cas dels menors de 40 anys es destinen 9.000 euros a fons perdut.
 
El director d’Agricultura, malgrat reconèixer que els plans de millora i incorporació de joves al sector tampoc han tingut incidència, veu una possible solució en la col·lectivització d’esforços i en diversos projectes de millora que  encara no han estat detallats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT