PUBLICITAT

Andorra la Vella

El vi andorrà dóna un salt de qualitat amb un segell oficial

El productors del país podran sol·licitar la qualificació oficial si s’adeqüen a la normativa establerta

Per Marc Solanes

Landry Riba durant la presentació del projecte, ahir a la sala de premsa del Govern.
Landry Riba durant la presentació del projecte, ahir a la sala de premsa del Govern. | S.F.G.A. / JAVILADOT
Aproposta del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, el Consell de Ministres celebrat ahir va aprovar un nou reglament per a l’ús del nou segell oficial de control i garantia Vi de qualitat controlada d’Andorra. Amb aquest, la voluntat de l’Executiu és dotar d’una qualitat i garantia superiors els vins del país que, voluntàriament, vulguin optar a l’adjudicació d’aquest qualificatiu. El reglament en qüestió estableix i determina el procediment administratiu de què es dotarà aquest nou projecte i definirà les característiques tècniques del cultiu del raïm, el tipus i lloc específic de la seva producció o les normes d’etiquetatge, entre d’altres requisits, que els productors de vi del país hauran de seguir amb l’objectiu de qualificar els seus productes amb aquest segell.
 
Aquest reglament és equiparable a l’aprovat per als a bovins (1999), ovins (2002) i equins (2015) amb l’excepció que és l’únic que no s’inclou dins del sector càrnic, acomplint-se al mateix temps el requisit indispensable que permetria obtenir una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) emmarcat en un àmbit europeu.
 
Renom internacional / El director d’Agricultura, Landry Riba, va destacar que es pretén «facilitar la sortida internacional de les produccions locals», dotant-les d’un segell de qualitat que permeti «accedir als mercats específics amb uns requisits de certificació de qualitat concrets». 
Els cellers que, a priori, podrien comptar amb els requisits per sol·licitar el segell serien (sempre que aquests ho desitgin) quatre: Casa Auvinyà. Borda Sabater, Mas Berenguer i Casa Beal, amb un total de 10 vins de referència.
 
La quantitat dels ajuts a la producció es fixaran a principis de 2017, quan s’anunciaran els cellers que, finalment, obtinguin el segell –amb l’objectiu de cobrir les despeses que el productors tinguin a l’hora d’adaptar els seus processos o les seves instal·lacions a la normativa establerta.
 
El desenvolupament d’aquest projecte sorgeix del treball conjunt entre el Departament d’Agricultura i els diversos cellers del Principat, havent estat el document tècnic revisat i millorat per diferents enòlegs (professionals de la viticultura).
 
Per últim, els representants de la institució política van destacar que l’objectiu d’aquest ajut resideix en «donar la visibilitat i la sortida necessària» a uns vins que, a dia d’avui, «encara són molt joves».
 
A dia d’avui, el mercat tant nacional com internacional del vi es troba en plena expansió, demostrant-se, entre d’altres esdeveniments, en l’èxit rotund de la 4a Trobada de Microproductors de Vi celebrada el passat cap de setmana a Sant Julià.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT