PUBLICITAT

Andorra La Vella

Les muntanyes d’Andorra són «sensibles» al canvi climàtic

El país registra un augment de 0,2ºC per dècada i 45mm menys de precipitació

Per ESTEFANIA GRACIA

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ahir.
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ahir. | MARICEL BLANCH
El Consell General va aprovar ahir la ratificació de l’Acord de París instaurat el passat 12 de desembre. Aquest conveni, segons va detallar el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, és un «nou mecanisme internacional per lluitar contra el canvi climàtic». I és que segons les darreres dades obtingudes per l’Observatori d’Andorra, el Principat registra, cada dècada, 0,200C més i 45mm menys de precipitació. 
 
Aquestes xifres mostren que s’està produint un «impacte» al país, va remarcar el ministre. A més, segons l’OMS (Organització Mundial de la Salut), Europa registra un augment de temperatures i una època de precipitacions i sequeres intenses. 
 
Sensibilitat per les muntanyes / Saboya va remarcar que Andorra és «especialment vulnerable» quant al canvi climàtic, perquè les zones de muntanya es veuen més afectades per les modificacions que estan patint els ecosistemes d’arreu». 
 
A tal efecte, Saboya va matisar que el Principat ha de ser partícip de la lluita internacional contra el canvi climàtic i que ha de preveure disminuir la reducció de gasos contaminants. Al respecte, el país ja està instaurant certes mesures. Per exemple, Andorra té l’objectiu de reduir un 37% les emissions de cara a l’any 2030. Contribuint així a disminuir l’escalfament global per sota dels dos graus centígrads. 
Per acomplir aquestes premisses, el ministre d’Afers Exteriors també va puntualitzar que el Govern està focalitzant molt les accions mediambientals en el sector de l’energia, «ja que avui dia aquest àmbit genera el 95% de les emissions nacionals».  A més, s’està agafant la línia de substituir les fonts de calor per sistemes menys contaminants. 
 
Amb tot, l’Executiu té un pla d’inversions en el canvi climàtic a 10 anys vista amb un import equivalent al 10% del PIB total d’Andorra. A banda, «el Govern també incentivant ajuts per a immobles sostenibles i vehicles de baixa emissió».
 
Aprovació dels grups / Els quatre grups parlamentaris van votar a favor de la ratificació del projecte. I segons el president del grup d’SDP, Víctor Naudi, les accions en contra del canvi climàtic, «per petites que siguin, ens fan generar grans canvis». D’altra banda, la presidenta del grup de PS, Rosa Gili, va remarcar que tots «hauríem de conèixer la problemàtica que tenim, ser-ne conscients i actuar. I més en un país com el nostre que vivim del turisme de neu». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT