PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 30% dels estudiants de l’UdA provenen de països forans

Una tercera part dels alumnes han accedit a la Universitat a través del sistema educatiu andorrà

Per ESTEFANIA GRACIA

El rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, presenta la darrera memòria de la institució.
El rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, presenta la darrera memòria de la institució. | MARICEL BLANCH
Del total d’alumnes que s’han matriculat aquest curs 2016-2017 a la Universitat d’Andorra (UdA) (aproximadament uns 1.580), el 30% provenen de centres educatius de països forans i la resta del Principat. 
 
Segons es detalla en la memòria de la facultat– presentada aquesta setmana pel rector Miquel Nicolau– d’aquests estudiants estrangers, el 19,23% vénen d’Espanya, el 3,08% de França i el 7,69% d’altres territoris. 
 
Però aquestes dades varien si es divideixen els matriculats per sistemes educatius. Tenint present que a Andorra s’imparteixen els tres sistemes (espanyol, francès i andorrà), en la memòria es desprèn que del total d’alumnes inscrits aquest curs a l’UdA, només el 30% provenen del sistema educatiu propi del país. Mentre que el 29,23% vénen de l’espanyol i el 33,08% del francès. I la resta (7,69%), d’altres països. 
 
Segons la titulació / La memòria també divideix els estudiants matriculats segons la titulació amb què han accedit a la Universitat. D’aquesta manera, es detalla que el 51,54% d’alumnes provenen del Batxillerat, el 35,38% d’ensenyaments professionals i DPA i el 3,85% de la prova d’accés per a majors de 25 anys. La resta (9,23%) vénen d’altres titulacions no especificades. 
 
Alumnes totals / Des que es va posar en funcionament l’UdA, el 1988, fins el darrer curs (2015-2016), s’han matriculat a la facultat un total de 12.466 alumnes i s’han expedit 5.158 diplomes. D’aquests, 946 són títols d’Estat: 177 diplomes professionals avançats, 481 diplomatures, 124 llicenciatures, 157 bàtxelors i set doctorats. 
A més, segons es detalla en la memòria, «la gran majoria de les persones titulades desenvolupen actualment la seva carrera professional a Andorra». 
 
Titulacions per sectors / Del total de diplomes expedits durant el període esmentat anteriorment, 322 han sortit de l’Escola d’Infermeria, 192 de l’àmbit de la informàtica, 202 de l’àmbit de l’empresa i 83 de l’àmbit de ciències en l’educació. 
 
A més, s’han titulat 245 estudiants de bàtxelor i màster en matèries diverses com: Administració d’empreses, Ciències polítiques, Comunicació, Dret, Enginyeria informàtica o Filologia, entre altres. 
Tanmateix, durant aquests anys, 8.526 persones han seguit algun dels programes de postgrau, cursos d’actualització i seminaris de formació continuada que ofereix la institució en àmbits variats com: el dret andorrà, les ciències de l’educació o la direcció d’empreses, entre altres. 
 
Accés per a més grans de 25 anys / Des de l’inici de l’UdA i fins el darrer curs acadèmic, un total de 231 persones han obtingut l’accés a ensenyaments superiors de la Universitat a través del curs per a majors de 25 anys. 
 
Per realitzar totes aquestes titulacions, l’UdA ha signat des del seu començament 204 convenis de col·laboració amb altres institucions foranes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT