PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El nou refugi guardat de l’Illa estarà operatiu el proper any

Les instal·lacions contemplen 50 llits i estàncies comunes

Per EL PERIÒDIC

Instal·lacions del nou refugi guardat de l’Illa.
Instal·lacions del nou refugi guardat de l’Illa. | GOVERN D\'ANDORRA
el nou refugi guardat de l’Illa ja està finalitzat i s’integrarà a la xarxa de refugis guardats existents: el de Juclar, Sorteny i Comapedrosa. Tot i això, no estarà en funcionament fins el proper any.
Segons ha informat l’Executiu, la construcció d’aquest refugi té com a objectiu prestar serveis de qualitat als excursionistes i obre la possibilitat de «conèixer i gaudir d’un dels entorns de més valor natural d’Andorra». 
 
A més, el Govern detalla que el nou refugi guardat constituirà un «atractiu» pels excursionistes del país i alhora «una nova oferta per impulsar el turisme de muntanya, mitjançant la prestació de serveis d’allotjament de qualitat en un entorn natural privilegiat». 
 
Les instal·lacions / L’interior del refugi de l’Illa, construït principalment amb fusta vista, ofereix, segons l’Executiu, una ambientació «càlida i acollidora». Compta amb dormitoris (50 llits), 80 m2 d’estances comunes (per a restauració i sala d’estar), dependències privades dels guardes, cambres higièniques completes (WC, lavabos, dutxes) i espais per a instal·lacions. 
 
A més, en el disseny del nou refugi s’ha prioritzat l’eficiència energètica i la disminució de consum, fins al punt que l’edifici és autosuficient energèticament. I és que està desconnectat de qualsevol xarxa de subministrament i compta amb plaques solars i fotovoltaiques a la coberta per subministrar la totalitat del consum d’electricitat i aigua calenta, amb una autonomia de fins a quatre dies. Compta igualment amb una captació d’aigua, i sobretot d’una instal·lació autònoma de sanejament de les aigües residuals. 
 
Pel que fa als elements passius (aïllament tèrmic), han estat igualment objecte d’una cura especial, per garantir al màxim l’estalvi energètic i alhora «el confort dels usuaris», segons ha remarcat el Govern.  
El cinquè més alt del Pirineu / El refugi es troba a la Vall del Madriu-Perafita-Claror, patrimoni mundial de la UNESCO, a 2.488 metres d’altitud. Essent així el cinquè refugi de més altitud del Pirineu i ubicat en un paratge de gran bellesa natural. Les instal·lacions s’han construït en un indret en el qual ja existia un refugi lliure (no guardat), sense serveis de cap mena, de dimensions reduïdes i que provenia d’un antic edifici destinat a allotjar els treballadors que als anys 30 van construir la presa de l’estany de l’Illa per a FHASA. 
 
El nou refugi guardat s’ha edificat aprofitant els murs de pedra de l’antic, mitjançant un conjunt d’encavallades de fusta que sustenten la nova edificació. Tanmateix, la nova construcció, de 375 m2, amplia considerablement l’estructura anterior (235 m2). 
 
Destinat als excursionistes / El refugi de l’Illa està destinat als excursionistes, tant als que hi pernoctaran com als que puguin passar a fer un àpat o simplement a descansar una estona. Prestarà serveis d’allotjament i restauració mitjançant guardes. Una part de refugi lliure, independent de la resta de l’edifici, romandrà oberta tot l’any. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT