PUBLICITAT

El Govern català detecta una recuperació de l'isard al Pirineu

  • A la reserva del Cadí hi ha 1.53 exemplars, uns 200 més que l'any passat
  • Tot i això, es manté l'alerta pel pestivirus i no es permetrà la caça a l'Alt Urgell
IGNASI CERVERA
BARCELONA

Periodic
Un exemplar d'isard, al Pirineu. Foto: MEDI AMBIENT

El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha constatat que les poblacions d'isards del Pirineu català continuen la seva recuperació, tot i la malaltia del pestivirus, que ha afectat l'espècie els darrers anys.

Per reserves, a la del Cadí s'ha comptat 1.753 exemplars, davant dels 1.522 del 2009. I a la de l'Alt Urgell-Cerdanya se n'ha comptat 330, és a dir, 40 més que l'any passat. En canvi, a l'Alt Pallars n'hi ha 1.854, uns 130 menys que el 2009. Finalment, a la Freser-Setcases s'ha detectat 2.680 exemplars. Un any enrere eren 3.172. En les quatre reserves s'hi han comptabilitzat un total 6.617 exemplars d'isard, una xifra inferior als 6.890 de l'any passat, i similar a la de 2008, en què es van comptabilitzar 6.614 individus, i els 6.560 de l'any 2007.

Els censos i programes de seguiment consecutiu de Medi Ambient mostren una millora progressiva en el nombre d'individus en aquelles zones en les quals la virulència del pestivirus va ser molt forta.

SELECTIVA I LIMITADA
Aquest any, amb les dades del cens del 2010, s'autoritza la caça de l'isard de manera selectiva i limitada a 57 exemplars a la reserva del Cadí; 36 permisos per a la reserva de l'Alt Pallars, i a Freser-Setcases, zona a la qual no es va estendre la malaltia, han estat acordats 244 permisos. A la RNC de Cerdanya-Alt Urgell, s'autoritza la caça de 16 exemplars a terrenys de la comarca de la Cerdanya, però no s'autoritzarà la caça de cap exemplar a l'Alt Urgell, atesa la proximitat a Andorra i l'aparició d'un nou brot del pestivirus, que pot haver afectat el 40% de la població i ha forçat la suspensió de la Setmana de Caça de l'Isard. Els resultats dels censos efectuats a començament d'estiu pels agents rurals, guardes de reserva de fauna i personal tècnic del Departament de Medi Ambient i Habitatge a les quatre reserves nacionals de caça (RNC) gestionades per la Direcció General del Medi Natural, indiquen que les poblacions es continuen recuperant i el seu creixement es va estabilitzant, amb lleugers increments en determinades zones.

Els tècnics estimen fins i tot que la xifra real és superior, ja que el cens realitzat a la reserva de caça de Freser-Setcases, on el virus no hi ha entrat mai, es va efectuar més tard de que acostuma a ser habitual.

Aquesta circumstància ha aportat un recompte inferior, ja que en l'època que es va fer el cens les poblacions d'isards s'estaven desplaçant cap a cotes més baixes i obagues on podien trobar zones fresques, refugi i aliment amb més facilitat.

El cens d'aquest any ha detectat en general una productivitat elevada de les femelles i moltes cries. El Departament de Medi Ambient considera que les dades dels darrers censos permeten afrontar amb optimisme el futur de les poblacions d'isard a Catalunya.

L'any 2006, a causa de la malaltia del pestivirus, es va suspendre la caça de l'isard a les reserves de l'Alt Pallars, el Cadí i la Cerdanya-l'Alt Urgell. L'any 2007, després de constatar una lleugera recuperació de la població d'aquesta espècie i que no s'hi havia detectat cap nou brot de la malaltia, es va permetre la caça a l'Alt Pallars; el 2008, es va autoritzar també a la reserva del Cadí i de Cerdanya-l'Alt Urgell. L'any passat es va autoritzar la caça de 359 exemplars.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT