PUBLICITAT

La Massana

La Copa del Món de BTT, un any més aquí

La Copa del Món engega el compte enrere de cent dies en una estampa que comença a ser un clàssic

Per Iván Moure

Les autoritats miren el rellotge del compte enrere, que es posa en funcionament, ahir a la plaça de les Fontetes de la Massana.
Les autoritats miren el rellotge del compte enrere, que es posa en funcionament, ahir a la plaça de les Fontetes de la Massana. | Comú de la Massana
La Copa del Món de BTT de la Massana tornarà a venir un any més a la Massana, l’1 i el 2 de juliol. Cita doble, per cert, ja que aquest any vindrà acompanyada pels Mundials Màsters, que seran els teloners durant la setmana anterior (24 i 25 de juny). Ahir es va fer l’acte de presentació a la plaça de les Fontetes perquè quedaven cent dies i es va connectar el compte enrere del rellotge que hi ha  al vessant nord de l’edifici amb totes les autoritats. 
 
Aquesta estampa –la que veuen a la foto– comença a convertir-se en un clàssic, ja que serà la sisena edició a la qual parròquia massanenca està en el calendari de la Unió Ciclista Internacional (UCI) –quatre d’ells en el darrer lustre–, amb la garantia per escrit de què també vindrà al 2018. És més. David Baró va anunciar que ja s’ha enviat una sol·licitud al màxim ens del ciclisme internacional per ser seu el 2019 i el 2020, en el qual serà el primer any d’un nou mandat al comú. «Entenem que no hi ha colors polítics, es un projecte de parròquia i de país», va deixar clar el cònsol major.
 
El sí, com sempre, vindrà condicionat a que novament torni a ser un èxit. Tot el fet fins ara ajuda en termes organitzatius, però de cara a la UCI no serveix de res. Cada any és un nou examen. Això sí, Andorra la feina feta ha donat un prestigi dins el circuit fins el punt que la Massana està considerada una seu top: el recorregut de descens està considerat com el segon millor per darrere de Fort William, a la revista especialitzada Pinkbike –a la qual voten els corredors– va ser escollit com el primer els anys 2013 i 2015, és el primer millor esdeveniment de cross country eliminator i va guanyar el premi a millor. «Cal esforçar-se per mantenir-nos com a referència», va apuntar Baró. «Hem d’apostar per la qualitat. Cuidem tots els detalls, com per exemple que som la seu amb més papereres, tenim la millor senyalització per als vianants que facilitat molt la seva mobilitat als circuits... I tenim moltes altres coses amb marge de millora», va complementar el director d’EMAP, Josep Marticella, a les quals l’estació vol incidir per seguir creixent.
 
S’esperen 50.000 visitants / A més, les previsions són encoratjadores. Al 2017 s’esperen uns 50.000 espectadors, xifra que si es compleix només es veuria superada pels Mundials de fa dos anys i que van congregar 70.000 persones. Val a dir que el fet de tenir els Màsters ha ajudat. En anys anteriors, sense tenir-los, es van registrar 35.000 espectadors.
 
700.000 euros, 100.000 més que l’any passat, és el pressupost que requereix acollir les dues proves. Els Màsters, doncs, gairebé no generen despesa perquè s’aprofiten la infraestructura, que és la mateixa. Una inversió econòmica del tot rendible, ja que a banda de l’enorme número de pernoctacions que reportaran els que vinguin de fora a presenciar la Copa del Món in situ, hi ha un retorn mediàtic de pes. Es fa cobertura a 27 països i al darrer precedent, l’any passat, es van registrar 100 hores de retransmissió en directe. nou milions d’audiència acumulada i dos milions de visualitzacions. El retorn calculat per l’informe elaborat per la UCI va ser de 108 milions d’euros. Al 2017 la cobertura serà a 139 canals de 19 països, 42 milions d’audiència acumulada, 2 milions d’espectadors al directe en 38 hores de cobertura. 
 
En la part merament esportiva, una vegada més s’esperen els millors del panorama mundial. En cross country serà la tercera de les sis cites del calendari i en descens, la quarta de set. Respecte als circuits, gairebé no hi haurà canvis respecte de l’any passat. Alguna variant per als espectadors i poc més. El que surt bé –i que es demostra amb els premis rebuts–, millor no tocar-ho.


Barilaro i Casal, màxims exponents tricolors sense el ja retirat Guy Díaz
 
Guy Díaz ha estat en els darrers anys el màxim exponent dels corredors andorrans, però acabada la seva participació l’any passat ja va avançar que plegava. Ahir va complir 36 anys, l’edat no perdona. Així doncs, al 2017 no hi haurà cap representant tricolor en cross country i les mirades de la parròquia local se centraran en Albert Barilaro i Guillem Casal.
 
L’objectiu de tots dos és estar entre els 80 més ràpids a les qualis, allò que s’exigeix per ser a la línia de sortida de la final. L’any passat, tots dos –Barilaro, amb caiguda inclosa que el va condicionar– van quedar massa lluny de la fita, a quatre minuts i mig del que va marcar el tall. 
 
També s’han inscrit a la Copa del Món de la Massana els joves Blanca i Joan Aracil. Tots dos, que són júniors, competiran en la categoria sub-23, donat que és la categoria més jove. En el cas de la representant femenina, lluitarà per ser  una de les quinze que passen a la final però cap dels dos tenen objectius més importants que els d’agafar «experiència», segons va detallar el president de la Federació Andorrana de Ciclisme (FAC), Gerard Riart. Com a rodatge en competició, disputaran la prova de Copa del Món de Lourdes a l’abril i l’Europeu a Itàlia.
 
Igual que la Massana creix a nivell organitzatiu en BTT, la FAC també està treballant perquè en un futur a mitjà termini també hi hagi un grup de corredors important. Els Aracil són els primers de la fornada, però hi ha més d’una dotzena de cadets i júniors en formació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT