PUBLICITAT

Andorra la Vella

Sant Julià, Escaldes i la capital estan sota un risc màxim d’incendi

El Govern prohibeix de manera temporal fer barbacoes en les zones públiques d’aquestes tres parròquies

Per Iván Moure

A l'esquerra, la zona per barbacoa del berenador d’Engolasters precintada, ahir. A la dreta, El mapa del Servei Andorrà de Risc d’Incendis Forestals amb la darrera actualització.
A l'esquerra, la zona per barbacoa del berenador d’Engolasters precintada, ahir. A la dreta, El mapa del Servei Andorrà de Risc d’Incendis Forestals amb la darrera actualització. | Maricel Blanch
Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria estan sota risc màxim d’incendi des del dimarts, segons el mapa del Sistema d’Avaluació de Risc d’Incendi Forestal (tal i com es pot apreciar a la imatge adjunta de la dreta).
 
La capital és la parròquia més exposada, ja que mostra un risc extrem, mentre que les altres dues estan un escalafó per sota. És per això que tots els agents de protecció implicats de Medi Ambient, Banders, Bombers, Protecció Civil i els set comuns han activat el protocol per a la campanya estival de prevenció d’incendis forestals i han decidit prohibir de manera temporal fer barbacoes als en els llocs públics d’aquestes tres parròquies. Va ser, però, el Govern el que va estendre la veu d’alarma. Primer ho va fer amb un tuit i hores després va ser Jordi Cinca qui ho va corroborar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, a més de fer una crida a la ciutadania i els turistes: «Demanem la màxima col·laboració a tothom que estigui al Principat per evitar un desastre». Per si de cas, però, s’ha posat vigilància als boscos i els berenadors, que també s’han precintat. Si algú infringeix la llei i pren foc s’exposa, com a mínim i si no passa res, a 300 euros de multa. Si algú genera un incendi, però, tindrà un gran  problema amb la justícia perquè la sanció serà molt més severa, en funció dels danys que hagi pogut ocasionar.
 
El mapa també té senyalitzada una zona de risc «molt alt» a l’est del Principat, que correspon al Pas de la Casa, una zona afectada però que de cap manera preocupa perquè no hi ha bosc i per tant l’extinció d’un possible foc seria senzilla i amb gairebé nul·les possibilitats de què s’escampés. Canillo, amb risc alt, tampoc sembla que pugui tenir perill de generar un gran foc.
 
La resta de parròquies, en alerta / El que sí preocupa en certa manera, segons el director de Protecció Civil, Francesc Areny, és l’estat d’alerta que hi ha a Ordino, la Massana i Encamp. «Sembla que la situació es mantindrà o anirà a pitjor en els pròxims dies, per tant no seria estrany que en aquestes parròquies pugés el perill». Ara totes tres estan en estat moderat.
 
Dos motius expliquen la situació / Són dos els motius que expliquen com s’ha arribat a una situació. D’una banda, les abundants pluges que es van registrar a Andorra durant la primavera van ajudar a que creixés molta vegetació.
 
De l’altra, que en els darrers dies s’han ajuntat principalment les altes temperatures –que absorbeixen l’aigua del sòl i assequen la flora, fent-la així més propícia per cremar–, l’absència de precipitacions i el vent, el pitjor enemic perquè es propagui un foc que dimarts bufava a uns 80 km/h, ahir a uns 70, avui es preveu a uns 60 i fins el divendres no s’estabilitzarà a 40 km/h. 
 
Aquests factors són els que recull el Fire Weaher Index, una calculadora de paràmetres que es fa servir a Europa, Amèrica i gran part de l’Àsia i que segons va explicar ahir a aquest rotatiu el màxim dirigent del Cenma, Ramon Copons, «qualifica com d’exposada està la fusta viva per determinar el grau de risc segons la temperatura i les precipitacions dels darrers dies».
 
Diumenge es preveu algun xàfec / Sembla que fins diumenge no tornarà a normalitzar-se la situació, si és que les previsions no enganyen. S’espera algun xàfec per a l’últim dia de la setmana, tot i que també és cert que al juliol s’esperava que gairebé cada dia hi caigués un i al final en van ser una mitja dotzena. En tot cas, també val a dir que el risc d’incendi als boscos no té res a veure amb una sequera. D’aigua n’hi ha de sobres. No cal preocupar-se per cap episodi de manca d’aquest bé bàsic.


Festes Majors: La capital suspèn el Castell de Focs

L’estat de màxim perill no és gaire habitual a les muntanyes del Principat i quan passa, s’arriba a aquesta situació una o dues vegades a l’any com a molt. La darrera va ser a finals de l’agost de l’estiu passat i una de les conseqüències que va patir la població va ser que Andorra la Vella es va veure obligada a suspendre el Castell de Focs per precaució. Aquest any, el risc de foc ha tornat a aparèixer tot just coincidint amb la Festa Major de la capital i de nou, per segon any consecutiu, s’ha tornat a cancel·lar el Castell de Focs que hi havia previst per a la inauguració, el dilluns vinent, i de manera irreversible.
 
Val a dir que Andorra la Vella no és l’única afectada. Sant Julià va haver de cancel·lar els focs d’artifici previstos per al passat dimarts a la nit, per posar punt i final a la seva Festa Major. A sobre ho va haver de decidir a última hora, quan un bon grapat de persones ja havia sortit al carrer per veure l’espectacle.

PUBLICITAT
PUBLICITAT