PUBLICITAT

Andorra la Vella

Casadevall i Anglada discrepen sobre les necessitats de Corts

El president del CSJ creu que no es requereix un tercer magistrat, mentre que el jutge si ho pensa

Per Núria Segura Insa

D’esquerra a dreta, Anglada, Casadevall i Garcia en l’acte de jurament dels càrrecs, ahir.
D’esquerra a dreta, Anglada, Casadevall i Garcia en l’acte de jurament dels càrrecs, ahir. | MARICEL BLANCH
El president del Consell  superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va manifestar ahir que dona la plantilla per tancada al Tribunal de Corts amb la renovació i incorporació a temps complet del magistrat Enric Anglada, que ahir va jurar el càrrec. Fins ara, Anglada estava a temps parcial. «Tenir un altre magistrat a ple temps farà que la feina sigui molt més àgil», va destacar Casadevall, que va descartar que hi hagi una incorporació de nous magistrats en aquesta cort. En aquest context, va apuntar que la feina a Corts s’ha incrementat perquè, a part dels afers que venen de les batllies, també tenen pendents macro judicis com el de la Banca Privada d’Andorra (BPA), en el qual es jutjaran 24 persones i es preveu que comenci a inicis del 2018. A més, segons Casadavall, també «n’hi poden haver d’altres  per la mateixa qüestió».
 
Precisament per això, Anglada va  defensar que el Tribunal de Corts requerirà aviat d’un altre magistrat. «Penso que, inclús estan jo a temps complet, no donarem l’abast. Necessitaríem un altra persona per poder anar al dia i perquè el Tribunal de Corts no quedi col·lapsat», va exposar Anglada. En aquest sentit, va augurar que en sis mesos el tribunal requerirà d’un altre magistrat i, per tant, va demanar que es reservi una partida econòmica per poder cobrir aquesta nova plaça. Anglada va proposar que aquest professional sigui un andorrà i que sigui un treballador de la Batllia que ascendeixi com a magistrat. 

A banda de judicis com el de BPA, Anglada també va relatar que s’han incrementat els que fan referència a blanqueig de diners. «No us podeu arribar ni imaginar els casos de blanqueig que ens han arribat a entrar i tenim al Tribunal», va ressaltar el magistrat. Anglada, que treballa a Andorra des del 1995, va explicar que quan va arribar al Principat feien «quatre casos econòmics comptats, inclús d’estafa i d’apropiacions indegudes», però que actualment cada mes o dos mesos entra algun cas de blanqueig al Tribunal. Segons va argumentar, això es deu per l’aprovació de polítiques com l’intercanvi automàtic d’informació, que ha entrat aquest any en vigència, a través de la qual es facilita la informació dels comptes bancaris. 

A més, va assenyalar que afers espanyols estan afectant al Principat.  «Aquí també es presenten querelles de l’operació Catalunya, dels Pujol», va matissar Anglada.
 
En un altre context, Anglada va subratllar que està «molt il·lusionat» amb la nova etapa i en poder exercir a temps complet. A més, va assegurar que a Andorra es treballa amb menys pressió que a Espanya, on va valorar que s’ha judicialitzat molt la política. «La política pressiona la justícia posant querelles. No hi ha pressió directe, però si indirecte», va argumentar el magistrat.
 
Nova batlle / En l’acte d’ahir també va jurar com a batlle Stéphanie  Garcia. Casadevall va indicar que, amb aquesta nova incorporació, hi haurà 15 batlles. De moment, Garcia donarà suport als altres batlles i no tindrà una temàtica fixa. Així doncs, treballarà amb el batlle que en aquell moment «estigui més carregat» de feina o on hi hagi baixes. La idea és que  en el futur García tingui una batllia concreta. «Això també és bo perquè els batlles de reforç passen per tot arreu i, per tant, saben quina és la matèria que els hi agrada més, la civil, administratiu o instrucció, pel dia que hagi de triar», va considerar Casadevall. 

El president del Consell de Justícia repetirà en el càrrec / Enric Casadevall repetirà com a president del Consell Superior de Justícia,  va confirmar ahir el síndic, Vicenç Mateu, que és l’encarregat de proposar el president. A l’octubre s’ha de definir la nova composició d’aquest òrgan i tant Casadevall com el síndic van mostrar el seu interès en què el president repeteixi. Mateu, que va valorar positivament la tasca del CSJ, va explicar que hi haurà diversos canvis en l’òrgan i, per tant, Casadevall donarà continuïtat al projecte actual.
 
El Consell Superior de la Justícia té cinc membres. A part de Casadevall, també estarien confirmats Maika Torres, a proposta del Govern; Olga Dellach, per part del copríncep episcopal, i Clàudia Arias, per part de batlles i magistrats. Es desconeix qui serà el candidat del copríncep francès.  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT