PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Torres i Marín, molestos amb Sant Julià per demanar l’informe Aparicio

Els cònsols consideren que els juristes ja haurien detectat punts anticonstitucionals

Per EL PERIÒDIC

Els cònsols majors d'Escaldes i Encamp i el director de FEDA, ahir.
Els cònsols majors d'Escaldes i Encamp i el director de FEDA, ahir. | ANA / M. M.
Els cònsols d’Encamp i Escaldes-Engordany, Jordi Torres i Trini Marín, respectivament, van manifestar ahir que se senten «decebuts» pel fet que Sant Julià de Lòria encomanés l’informe Aparicio, que conclou que la modificació de les lleis de transferències i competències conté aspectes contraris a la Constitució. Torres va dir que se senten «molestos» per la manera com el comú lauredià ha gestionat el tema, «perquè portem molt de temps treballant en això», informa l’ANA.
 
De la seva banda, Marín va posar en dubte que hi hagi aspectes inconstitucionals en els projectes de llei, perquè «hi han treballat juristes andorrans de gran nivell i ho haurien vist». La cònsol va recordar que a l’inici de les negociacions amb el Govern, l’any 2013, es va encomanar un primer informe al catedràtic en dret constitucional Miguel Ángel Aparicio, que els va advertir de les modificacions que podien ser inconstitucionals. Per això, la cònsol escaldenca no entén que davant d’aquest avís cap advocat dels que han treballat les lleis, a banda del Govern, els comuns i el Consell General, hagi detectat i alertat de punts contraris a la Constitució.
 
Marín va insistir que la modificació del model de transferències i competències era «una necessitat imperiosa» perquè s’havia d’adaptar als temps, i va reiterar la seva sorpresa pel fet que «després d’arribar a un acord els set cònsols, juntament amb el Govern i el Consell General», ara arribi l’informe, elaborat també per Aparicio. La cònsol va remarcar que «en la base inicial tots hi estàvem d’acord, per més que en el detall cada cònsol ha mirat una mica per allò seu». Amb tot, no va voler pronunciar-se sobre el contingut de l’informe d’Aparicio fins que no disposi dels informes encomanats pel Govern. 
 
El ministre portaveu, Jordi Cinca, va comentar ahir que espera que els informes estiguin la setmana que ve, però va insistir que les lleis s’han fet «respectant la Constitució», informa Estefania Gracia. Amb tot, Cinca entén les reivindicacions dels comuns d’Encamp i d’Escaldes-Engordany i també que Sant Julià demani els informes que consideri, ja que «tothom ha d’estar convençut» del contingut dels textos.
 
La pròxima reunió de cònsols és el  3 d’octubre, dos dies abans de la sessió de Consell General en què s’han de votar els dos projectes de llei. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT